PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 24 d. 11:37

Švedija nustatė, kad 2023 m. Iranas surengė įsilaužėlių ataką ir ragino atkeršyti už korano deginimą

Pasaulis

Švedijos vėliava. Pixabay.com nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


320210

Švedijos prokurorai antradienį apkaltino Irano žvalgybos tarnybą 2023 m. įsilaužus į SMS operatorę ir išsiuntus žinutes, skatinusias žmones atkeršyti koraną deginusiems protestuotojams.

Švedijos prokuratūros pareiškime sakoma, kad 2023 m. vasarą po protestų, susijusių su korano išniekinimu, buvo išsiųsta apie 15 tūkst. pranešimų, „raginančių atkeršyti korano degintojams“. „Tikslas buvo sukurti susiskaldymą Švedijos visuomenėje“, – nurodė prokuratūra.

Atskirame pareiškime Švedijos žvalgybos tarnyba „Sapo“ sakė nustačiusi, kad įsilaužėlių grupuotė veikė „Irano revoliucinės gvardijos vardu ir siekė vykdyti įtakos kampaniją“. „Be kita ko, siekta pavaizduoti Švediją kaip islamofobišką šalį“, – sakoma „Sapo“ operacijų vadovo Fredriko Hallstromo pranešime.

2023 m. rugpjūčio 1 d. Švedijos žiniasklaida pranešė, kad daug žmonių gavo trumpąsias žinutes, raginusias atkeršyti musulmonų šventąją knygą sudeginusiems žmonėms.

Prokurorai pranešė, kad tyrimas baigtas, nes mažai tikėtina, kad bus įmanoma patraukti atsakomybėn įtariamuosius. „Kadangi veikėjai veikė svetimos jėgos, šiuo atveju Irano, vardu, mūsų vertinimu, nėra sąlygų pareikšti kaltinimus užsienyje arba išduoti Švedijai įtariamuosius išpuoliu“, – sakė vyresnysis prokuroras Matsas Ljungqvistas.

Švedijos vyriausybė pasmerkė išniekinimus ir pabrėžė, kad šalies Konstitucija gina žodžio ir susirinkimų laisvę.