PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 3 d. 10:34

Svarstomos galimybės studentams leisti tyrinėti R. Ozolo rašytinį palikimą ir įsteigti jo vardo premiją

Šiauliai

R. Žadeikytės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių rajono savivaldybė


303285

Šiaulių rajono savivaldybės meras Česlovas Greičius, vicemeras Eimantas Kirkutis ir mero patarėja Rita Žadeikytė dalyvavo nuotoliniame susitikime su Vilniaus universiteto rektoriumi prof. Rimvydu Petrausku. Susitikimo metu svarstyta galimybė Vilniaus universiteto studentams, mokslininkams tyrinėti Sąjūdžio dokumentus bei Sąjūdžio architektu įvardijamo signataro Romualdo Ozolo archyvinį, rankraštinį palikimą, o šią mokslinę veiklą skatinti R. Ozolo vardo premija.

Vilniaus universiteto rektorius prof. Rimvydas Petrauskas susitikimo su Šiaulių rajono vadovais metu teigė: „Labai gera idėja – Romualdo Ozolo premija dėl kelių priežasčių: apie šią premiją gali formuotis tam tikras naratyvas, kitos iniciatyvos, susijusios su Romualdu Ozolu. Būtų galima suformuluoti užduotis tiek bakalauro, tiek magistro lygmens platesniems Sąjūdžio plačiau sąjūdžio tyrimams“.

Šiaulių rajono savivaldybės meras Česlovas Greičius susitikime pabrėžė, kad labai didelė dalis Romualdo Ozolo palikimo, susijusio su Sąjūdžiu, jo dokumentais ir kita medžiaga yra būtent Šiaulių rajone, Romualdo Ozolo tėviškėje – Bazilionuose, kur nuo šių metų jau perkeltas ir Romualdo Ozolo paramos fondas, veikia Romualdo Ozolo lituanistikos centras, tapęs Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos padaliniu.

Būtent Bazilionuose nuo 2013 metų yra leidžiamas paties Romualdo Ozolo įsteigtas kultūros ir istorijos žurnalas „Padubysio kronikos“, šis fondas leidžia ir kitą R. Ozolo įsteigtą žurnalą „Nepriklausomybės sąsiuviniai“.

Šiaulių rajone vyksta R. Ozolui skirti renginiai, šiemet birželio 3-ąją šalia Bazilionų, R. Ozolo tėviškėje Mekių kaime, pirmą kartą organizuojamas visuomeninės, filosofinės, politologinės tautinės minties sambūris „Ozolinės“.

Todėl, pasak mero Česlovo Greičiaus, ėmus svarstyti apie išsamias ir plačias R. Ozolo archyvo studijas ir tyrinėjimus, kilo idėja, jog galėtų būti įsteigta Romualdo Ozolo premija ar kitokia skatinimo forma studentams, mokslininkams, besigilinantiems į Romualdo Ozolo veiklą, Sąjūdžio ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dokumentus ir archyvus.

Prof. Rimvydas Petrauskas pabrėžė, kad premijų steigimo patirties turi ir Vilniaus universitetas, ir Šiaulių rajono savivaldybė, nes pirmiausia reikėtų išsigryninti nuostatus, sutarti dėl bendradarbiavimo tarp abiejų institucijų.

Jeigu būtų nutarta steigti Romualdo Ozolo vardo premiją, galutinį sprendimą turės priimti Šiaulių rajono savivaldybės taryba.