PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 3 d. 10:03

Svarstant apie kliūtis jam patekti į valdžią, R. Žemaitaitis ragina sulaukti rinkimų

Lietuva

Remigijus Žemaitaitis. / Dainius Labutis/ELTA

Jūratė SkėrytėŠaltinis: BNS


316702

Politikams, tarp jų ir prezidentui Gitanui Nausėdai, svarstant apie Remigijaus Žemaitaičio vadovaujamos partijos „Nemuno aušra“ galimybes dirbti būsimoje valdžioje, politikas ragina sulaukti Seimo rinkimų rezultatų.

„Džiaugiuosi, kad prezidentui rūpi eilinio berno, atvažiavusio iš kaimo į Vilnių, Žemaitaičio, gyvenimas. Aš tuo labai didžiuojuosi, tik man labai keista, kad spalio 13-oji dar bus už 40 dienų“, – antradienį sakė R. Žemaitaits.

„Labai įdomu, kaip jie čia tą koaliciją dėlioja ir žino, kas bus koalicijoje. Norėčiau palinkėti visiems šiek tiek įkvėpti gryno oro ir palaukti, ką nuspręs tauta ir žmonės, o kai tauta nuspręs, galėsime diskutuoti“, – tvirtino jis.

Taip „Nemuno aušros“ pirmininkas reagavo į G. Nausėdos pirmadienį per LRT laidą „Forumas“ išsakytą teiginį, jog po Seimo rinkimų sudarant valdančiąją koaliciją partijoms reikės atsižvelgti į partijos „Nemuno aušra“ lyderio pasisakymus apie žydus, nes į tai jautriai reaguoja viena svarbiausių Lietuvos partnerių – Vokietija.

„Aš vakar išsigandau, pradėjau žiūrėti, ar nepanaikinta Lietuvos Konstitucija. Galvoju, nuo kada prijungė Lietuvą prie Vokietijos. (...) Tikiuosi oficialaus Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atsakymo, ar jie buvo suteikę įgaliojimus Vokietijos ambasadoriui daryti spaudimą mūsų šalies prezidentui dėl Remigijaus Žemaitaičio“, – teigė politikas ir pabrėžė, kad Lietuvos Konstitucija draudžia užsienio šalių kišimąsi į vidaus reikalus.

Prezidentas pirmadienį taip pat rekomendavo R. Žemaitaičiui pripažinti klaidą dėl antisemitinių pasisakymų ir atsiprašyti.

„Prezidento patarimas yra labai geras, tik aš neturiu dėl ko atsiprašyti. Aš savo pasisakymuose kalbėjau apie kagėbistus, enkavėdistus (KGB ir NKVD buvo Sovietų Sąjungos represinės struktūros – BNS), o jeigu kas nors nesupranta, tai jų problemos ir jų reikalas“, – sakė R. Žemaitaitis.

Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R. Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Politikas savo „Facebook“ paskyroje pernai birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla dėl politiko pasisakymų apie žydus.

Pats R. Žemaitaitis ne kartą tvirtino savo pasisakymų nelaikantis antisemitiniais.

Pernai lapkritį politiko įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.

Rugpjūčio pradžioje paskelbtame „Spinter tyrimų“ partijų reitinge ji užėmė antrą vietą, 10,2 proc. respondentų nurodė, kad balsuotų už šią politinę jėgą. Prezidento rinkimuose gegužę dalyvavęs R. Žemaitaitis surinko 9,21 proc. balsų ir liko ketvirtas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.