Suvalgęs makaronų vienas vaikas mirė, kitas atsidūrė komoje: kaip kelių dienų senumo maistas gali nužudyti?

Suvalgęs makaronų vienas vaikas mirė, kitas atsidūrė komoje: kaip kelių dienų senumo maistas gali nužudyti?
Pasaulis
BNS / Pixabay.com nuotr.
Etaplius.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius

Makaronus mėgsta daugelis žmonių. Tai puikus ingredientas, kurį galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais, su kokiais tik norima priedais ir išgauti puikius skonius. Be to, tai sotus maistas. Tačiau kelių dienų senumo makaronų patiekalas vos neišžudė visų vienos šeimos vaikų.

Sukrečianti istorija įvyko 2005-aisiais. Penki vienos šeimos vaikai pasijuto labai prastai, suvalgę 4 dienų senumo makaronų salotų. Salotos buvo ruoštos penktadienį, o šeštadienį vežtos į iškylą. Šeima maisto nepabaigė, todėl salotų likučius grįžę iš pikniko padėjo į šaldytuvą, o pirmadienio vakarą vaikai juos valgė vakarienei.

 

 

Tačiau tą pačią naktį visi 5 vaikai pradėjo itin smarkiai vemti ir buvo skubiai vežami į ligoninę. Jauniausia iš vaikų, 7 metų amžiaus mergaitė, greitosios pagalbos automobilyje pradėjo skųstis kvėpavimo sutrikimu. Jos broliai ir seserys taip pat kone be perstojo vėmė. Dviejų vaikų, septynmetės ir devynmečio brolio, klinikinė būklė sparčiai blogėjo, jie buvo intubuoti, nes nebegalėjo savarankiškai kvėpuoti. Mergaitei pakeliui į ligoninę prasidėjo stiprus kraujavimas į plaučius. Nepaisant visų medikų pastangų, vos atvykus į ligoninę mažylė buvo komoje ir mirė nuo difuzinio kraujavimo. Mirtis vaiką ištiko per 20 minučių, 13 valandų po valgio.

 

 

9 metų berniukas buvo paguldytas į vaikų reanimacijos skyrių, kur buvo tęsiama mechaninė plaučių ventiliacija, jis panardintas į komą. Paaiškėjo, kad vaikui prasidėjęs kepenų nepakankamas, jos nefunkcionuoja. Milžiniškomis pastangomis gydytojams šį vaiką išplėšti iš mirties nagų pavyko, jo kepenų funkcija atsistatė. Jis pamažu atgavo sąmonę, tačiau turėjo pereiti ilgą ir sunkų sveikimo etapą. Kiti 3 vaikai, kurie tą vakarą suvalgė mažiau makaronų salotų, pasveiko gana greitai ir lengvai. 

 

 

Tai toli gražu ne vienintelis atvejis, kai nebešviežias maistas nužudo žmogų. Tačiau kaip tai įmanoma? Visais tragiškais pasibaigusiais atvejais, žmonių mirties kaltininkė buvo itin pavojinga Bacillus cereus bakterija.

 


Bacillus cereus yra per maistą plintantis patogenas, išskiriantis toksinus ir sukeliantis stiprų pykinimą, vėmimą bei viduriavimą. Tačiau sunkesniais atvejais infekcija gali paveikti kepenų funkciją, sukelti vidinį kraujavimą, sepsį ir mirtį. Būtent taip nutiko nelaimingai septynmetei. Bacillus cereus puikiai tarpsta netinkamai laikomame maiste. Tai yra, jei patiekalas saugomas nesandariame inde, per žemoje temperatūroje keletą dienų. Tai reiškia, kad bakterijos gali lengvai patekti ir daugintis maiste, tarp jų ir Bacillus cereus.

 


Siekiant išvengti tragiškų pasekmių, pagamintą maistą reikėtų kuo trumpiau laikyti kambario temperatūroje ir kuo greičiau patalpinti į sandarius indus bei dėti į šaldytuvą. Rekomenduojama mėsos, žuvies, pieno produktų, kiaušinių savo sudėtyje turinčius patiekalus suvartoti kaip įmanoma greičiau. 

 

 

Ir, žinoma, jei maistas pakeitė kvapą, konsistenciją, spalvą, jei kyla bent menkiausias įtarimas, kad kažkas patiekalui ne taip, be gailesčio išmeskite jį lauk. Minėta šeima atkreipė dėmesį, kad valgytos makaronų salotos įgavo keistą kvapą, tačiau pagailėjo maistą išmesti. Tai kainavo mažametės mergaitės gyvybę.   

 

 

Redakcija rekomenduoja