PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 26 d. 14:49

Sutvarkyta teritorija Maišiagaloje: vienu nelegaliu sąvartynu mažiau

Vilnius

Etaplius.LTŠaltinis: AAD informacija


306588

Praeitą savaitę Aplinkos apsaugos departamentas fiksavo didelės teritorijos sutvarkymo darbus Maišiagalos miestelyje, Vilniaus rajone. Apie nelegalų sąvartyną apleistoje fermoje rašė žiniasklaida.

Pradžia – pranešimas apie apleistą teritoriją

Šių metų balandį aplinkosaugininkai, iš žiniasklaidos atstovų gavę pranešimą apie apleistose fermose išmestas atliekas, atliko neplaninį patikrinimą Vilniaus rajone, Maišiagalos miestelyje. Apleistoje fermoje buvo nustatytas didžiulis nelegalus sąvartynas – apleistame pastate ir aplink jį buvo išmestas didelis kiekis įvairių atliekų.

Atliekų rūšys ir kiekiai

Patikrinimo metu pareigūnai rado šias atliekas:

· Automobilių ardymo atliekos (apie 18,9 m³)

· Pakuotės atliekos (apie 202,3 m³)

· Naudotų talpų atliekos (apie 1,8 m³)

· Mišrios statybinės atliekos (apie 65,0 m³)

· Buitinės atliekos (apie 60,0 m³)

· Automobilių ardymo ir komunalinės atliekos (apie 96,0 m³)

· Pavojingos atliekos, tokios kaip panaudoti tepalai ir asbestinis šiferis (apie 1,56 m³)

· Naudotos padangos (apie 15,0 m³)

Iš viso teritorijoje buvo rasta ir sutvarkyta apie 510 m³ atliekų. Šios atliekos buvo ne tik aplinkos taršos šaltinis, bet ir kėlė pavojų vietos gyventojų sveikatai bei saugumui.

Atliekas sutvarkė sklypo savininkas. Teritorija toliau stebima

Atliekas ilgą laiką vežė ne vienas teršėjas, pareigūnams nepavyko nustatyti visų kaltininkų, tačiau atlikdami tyrimą pagal etiketes ant pakuočių identifikavo pakuotes išmetusį juridinį asmenį ir pradėjo jo neplaninį patikrinimą. Patikrinimo metu buvo nustatyti pažeidimai susiję su pakuočių tvarkymo reikalavimų nesilaikymu. Visos apleistos teritorijos atliekas sutvarkė pats teritorijos savininkas ir perdavė teisėtiems atliekų tvarkytojams.

Aplinkosaugininkai primena, kad sklypo savininkas turi prižiūrėti savo turtą, kad neblogėtų aplinkos ekologinė būklė ir sklypai netaptų atliekų saugyklomis.

Pareigūnai toliau aktyviai stebi šią vietą, kad vėl nebūtų pradėtos vežti atliekos. Be to, po šio atvejo įdėmiai apžiūrėjus apylinkes aptikta ir daugiau neteisėtai suverstų atliekų, todėl kartu su savivaldybe imtasi veiksmų joms tvarkyti.