PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 7 d. 21:51

Sutartis su „Novian Systems“ nutraukta teisėtai

Vilnius

Freepik.com nuotr.

Goda VileikytėŠaltinis: BNS


303966

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), vienašališkai nutraukusi sutartį su programavimo ir informacinių technologijų (IT) grupės „Novian“ bendrove „Novian Systems“, tai padarė teisėtai ir gali pasinaudoti i 0,4 mln. eurų garantija, o tuo metu „Novian Systems“ sutartį nutraukė neteisėtai, nusprendė teismas.

Apeliacinis teismas birželio 6 dieną paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo vasario 15 dienos sprendimą, kuriuo teismas pripažino „Novian Systems“ vienašališką sutarties nutraukimą neteisėtu bei priteisė iš jos VPT naudai 164,2 tūkst. eurų delspinigių su 8 proc. metų palūkanomis.

„Pirmosios instancijos teismas tinkamai nustatė ginčo išsprendimui reikšmingas aplinkybes, tinkamai aiškino ir pritaikė materialinės ir proceso teisės normas, ginčui aktualią teismų praktiką, todėl priėmė teisėtą ir pagrįstą sprendimą“, – paskelbė Apeliacinis teismas.

VPT šių metų sausį nutraukė beveik 5 mln. eurų vertės centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos („Saulė IS“) modernizavimo sutartį su „Novian Systems“ bei įtraukė ją į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Anot VPT, bendrovė padarė ne vieną esminį sutarties pažeidimą, dėl to tarnyba patyrė nuostolių, nes darbai neatlikti laiku – už juos VPT priskaičiavo 130 tūkst. delspinigių.

Savo ruožtu „Novian Systems“ teismui teigė, jog 2023 metų kovą paaiškėjo, jog sutarties apimtys gerokai išaugo ne dėl bendrovės kaltės, o dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

„Pagal techninės specifikacijos reikalavimus paslaugų apimtis sudarė apie 3302 žmogaus darbo dienas. Tuo tarpu sutarties vykdymo eigoje išaugusi paslaugų apimtis sudarė 11232 darbo dienas“, – teismui teigė „Novian Systems“.

Anot bendrovės, pasikeitus paslaugų apimčiai, ji negalėjo dirbti pagal sutartą kainą ir nustatytu terminu, ne kartą kreipėsi į VPT siekdama sužinoti, ar vis dar reikia vykdyti sutartį.

„Įvertinus aplinkybes, kad dėl paslaugų gavėjo (VPT – BNS) nebendradarbiavimo, informacijos nesuteikimo, būtinų sąlygų nesuteikimo, nereagavimo į paslaugų teikėjo raštus tapo nebeįmanoma toliau tęsti paslaugų, (...) inicijuotas vienašališkas sutarties nutraukimas laikytinas pagrįstu ir teisėtu“, – teismui teigė „Novian Systems“.

Tuo metu VPT nurodė, jog buvo iš anksto žinoma, kad kai kurios nuostatos bus detalizuotos projekto metu, todėl tokia rizika turėjo būti suprantama. Be to, „Novian Systems“ spekuliatyviai naudojasi force majeure aplinkybėmis, kurios faktiškai nedarė įtakos sutarties vykdymui.

„(VPT – BNS) sprendimas vienašališkai nutraukti sutartį buvo priimtas dėl to, kad tapo aišku, jog 2023 metų rugsėjo 1 dieną ieškovė („Novian Systems“ – BNS) ne tik laiku neįgyvendins visų pagal sutartį jai tenkančių įsipareigojimų, bet nesuspės atlikti 5 prieaugio darbų“, – teismui teigė VPT.

„Net ir atsiradus tokiam poreikiui dėl aplinkybių, kurių protinga ir apdairi perkančioji organizacija negalėjo numatyti, (...) toks pakeitimas neturi iš esmės pakeisti sutarties pobūdžio ir tokio pakeitimo vertė neturi viršyti 50 procentų pradinės sutarties vertės“, – nusprendė teismas.

VPT penktadienį pranešė, kad nepaisant palankaus teismo sprendimo, laimėtojų šioje byloje nėra, nes viešųjų pirkimų sistemos dalyviai negali naudotis modernizuota informacine sistema.

„Tačiau tarnyba jau vykdo paruošiamuosius darbus naujo projekto įgyvendinimui bei siekia, kad rinkos dalyviai turėtų modernią ir sklandžiai veikiančią viešųjų pirkimų sistemą kaip įmanoma greičiau“, – pranešime teigė VPT.

Tuo metu „Novian Systems“ vadovas Tomas Vitkus komentare nurodė, kad bendrovė analizuoja teismo sprendimą ir spręs dėl tolimesnių žingsnių.

„Tenka apgailestauti, kad teismas, nagrinėdamas šį klausimą, nusprendė nevertinti šiam ginčui svarbaus argumento dėl projekto vykdymo metodikos pasirinkimo ir taikymo, taip pat ir aplinkybės, kad sutarties vykdymo metu paslaugų teikimo apimtys iš esmės išaugo“, – sakė T. Vitkus.

„Toks sprendimas reiškia, kad tiekėjas šias paslaugas turėjo suteikti pagal pradinę sutartyje užfiksuotą kainą bei terminą neatsižvelgiant į išaugusias apimtis sutarties vykdymo eigoje. Tokioje situacijoje lieka neaišku, kaip ir kieno kaštais informacinių sistemų kūrėjai turėtų įgyvendinti tokius projektus“, – pridūrė jis.

4,9 mln. eurų vertės VPT ir „Novian Systems“ sutartis pasirašyta 2021-ųjų gegužę, ji turėjo galioti iki 2028 metų rugpjūčio. Įmonė dirbo kartu su Ukrainos įmone „uStudio“.

VPT sutartį nutraukė pernai rugsėjį, tačiau dėl ginčų teismuose jos sprendimas įsigaliojo tik sausio pradžioje.