REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 16 d. 15:58

Susitikimo dėl taikos Ukrainoje deklaracija: karui užbaigti reikia „visų pusių dialogo“

Pasaulis

SCANPIX nuotr.

Justina Vaišvilaitė-BraziulienėŠaltinis: ELTA


305009

Dešimtys šalių, dalyvavusių Šveicarijoje vykstančiame viršūnių susitikime dėl Taikos Ukrainoje, sekmadienį pabrėžė, kad bet koks susitarimas karui užbaigti turi gerbti Ukrainos „teritorinį vientisumą“. Pasak jų, ilgalaikiam susitarimui pasiekti būtinas „visų pusių dialogas“.

„Tikime, kad taikai pasiekti reikalingas visų pusių įsitraukimas ir dialogas“, – teigiama baigiamajame komunikate, kuriam pritarė didžioji dauguma iš daugiau kaip 90 renginyje dalyvavusių šalių.

Didžioji dalis šalių taip pat išsakė raginimą apsikeisti paimtais į nelaisvę kariais ir grąžinti deportuotus ukrainiečių vaikus.

Tačiau ne visi dalyviai pritarė galutiniam dokumentui – susitikimo ekranuose rodytame komunikatą pasirašiusių valstybių sąraše nesimatė Indijos, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Teigiama, kad Kyjivas dėjo dideles pastangas, kad užtikrintų šiltus santykius su Rusija palaikančių šalių dalyvavimą dvi dienas trukusiame renginyje.

„Mes dar kartą patvirtiname savo įsipareigojimą (...) visų valstybių, įskaitant Ukrainą, suvereniteto, nepriklausomybės ir teritorinio vientisumo principams jų tarptautiniu mastu pripažintose ribose“, – teigiama komunikate.

Baigiamajame dokumente taip pat raginama paleisti visus karo belaisvius „visiško apsikeitimo būdu“ ir grąžinti į Ukrainą visus ukrainiečių vaikus, kurie buvo „deportuoti ir neteisėtai perkelti“.

Kyjivas kaltina Rusiją pagrobus beveik 20 000 vaikų iš šalies rytų ir pietų regionų, kuriuos kontroliavo jos pajėgos.

Viršūnių susitikime suburtos darbo grupės taip pat sprendė pasaulinio aprūpinimo maistu ir branduolinės saugos klausimus.

„Apsirūpinimas maistu jokiu būdu negali tapti ginklu“, – teigiama deklaracijoje. Joje taip pat akcentuojama prieigos prie Juodosios ir Azovo jūrų uostų „kritinė“ svarba pasauliniam maisto tiekimui.

Be to, šalys paragino Ukrainą imtis „visiškos suverenios kontrolės“ Zaporižios atominės elektrinės atžvilgiu.

Ukrainos pietuose esanti jėgainė – didžiausias Europoje branduolinės energetikos objektas. Rusijos pajėgos ją laiko užėmusios nuo karo pradžios.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA