PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 22 d. 10:53

Susitikime su gyventojais aptartas Stoties gatvės medžių likimas: rastas kompromisas

Šiauliai

Šiaulių miesto savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


315000

Liepos pradžioje vykusiame specialistų susitikime su Stoties gatvės gyventojais aptartas šios gatvės rekonstrukcijos projektas bei želdynų pertvarkymo planas. Daliai gyventojų pasisakius už jaunų medžių sodinimą, kitai daliai prašant išsaugoti senuosius, prieita prie kompromisinio sprendimo palikti geriausios būklės liepas, o kitus pakeisti naujais želdiniais.

Liepos mėnesio pradžioje buvo suorganizuotas Šiaulių miesto želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijos posėdis, kuriame buvo svarstomas dėl Stoties gatvės (atkarpos nuo P. Višinskio iki Tilžės g.) remonto planuojamas želdinių pertvarkymas. Susitikime, kuris vyko 2024-07-12 10 val. Soties gatvėje dalyvavo ir Stoties gatvės gyventojai, daugiabučių namų atstovai. Daugiabučių namų pirmininkai ir administratoriai buvo informuoti atskirai, skelbimas paskelbtas ir miesto internetiniame puslapyje.

Susitikimo metu pristatytos ŽELDYNŲ IR ŽELDINIŲ BŪKLĖS EKSPERTIZĖS išvados. Nepriklausoma želdynų ir želdinių ekspertė konstatavo, kad Stoties gatvėje nustatyti 24 patenkinamos, 18 nepatenkinamos ir 2 blogos būklės medžiai.

Susitikime dalyvavęs Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos atstovas Robertas Paulauskas pateikė nuomonę, kad dauguma Stoties g. medžių yra nepritaikyti miesto apželdinimui (mažalapės liepos), turi labai plačią šaknų sistemą, , gali iškilnoti šaligatvio plyteles, pakenkti kelio dangai. Dauguma medžių yra prastos būklės, turi puvinius. Atsižvelgiant į visa tai, pritartų gatvės želdyno atnaujinimui.

Dalis susitikime dalyvavusių Stoties gatvės gyventojų pritarė gatvės želdinių atnaujinimui, kadangi seni medžiai yra sergantys, atrodo neestetiškai, lūžta šakos, todėl kelia pavojų tiek gyventojams, tiek automobiliams. Kita dalis nepritarė, motyvavo tuo, kad nauji medžiai neužtikrins komfortiško pavėsio, kad esami medžiai jiems yra gražūs.

Komisijos atstovai konstatavo, kad vykdant gatvės remonto darbus, bus tiesiami inžineriniai tinklai, ardomos senos, klojamos naujos važiuojamosios dalies ir šaligatvių dangos, formuojami jiems reikalingi skaldos ir žvyro pagrindai, todėl gali būti pažeistos senųjų medžių šaknys. Po remonto medžių būklė gali tik prastėti, ir galimai juos vis vien tektų atnaujinti jau atlikus remontą.

Komisijos nariai pasiūlė kompromisinį sprendimą, palikti 10 geresnės būklės labiau mieste augti pritaikytų didžialapių liepų.

Šiuo metu projekte numatyta pašalinti 34 prasčiausios būklės medžius, jie būtų atsodinami medeliais, panašiais kaip ir greta rekonstruotoje P. Višinskio gatvėje. Pagal reikalavimus medžiams, kurie skirti gatvių želdinimui – kamienas (stiebo dalis nuo šaknies kaklelio iki lajos, iki pirmųjų gyvų šakų) turi būti ne trumpesnis kaip 2,2 m.