REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 10 d. 20:56

Suomija įtaria Rusiją pažeidus oro erdvę

Pasaulis

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr. (asociatyvi)

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA.LT


304241

Pirmadienį Suomija pareiškė įtarianti, kad Rusijos karinis lėktuvas virš Suomijos įlankos pažeidė Suomijos oro erdvę.

Incidentas įvyko tvyrant vis didesnei įtampai tarp kaimynių, turinčių 1 340 kilometrų ilgio sieną. Ji padidėjo Suomijai pernai įstojus į NATO.

Manoma, kad įtariamas įsibrovimas į Suomijos oro erdvę įvyko pirmadienio rytą netoli Loviisos miesto, esančio mažiau nei už 90 kilometrų į rytus nuo sostinės Helsinkio, Suomijos įlankos pakrantėje, sakoma Šiaurės šalies gynybos ministerijos pranešime.

Pasak ministerijos, orlaivis Suomijos oro erdvėje išbuvo apie dvi minutes ir įsiskverbė į Suomijos teritoriją ne toliau kaip per 2,5 kilometro. „Mes rimtai vertiname šį įtariamą teritorinį pažeidimą ir pradėjome tyrimą“, – sakoma Suomijos gynybos ministro Antti Hakkaneno pranešime.

Suomijos sienos apsaugos tarnyba atlieka pirminį tyrimą ir jį baigusi pateiks daugiau informacijos, sakoma pranešime.

2022 m. rugpjūtį Suomija pareiškė mananti, kad du Rusijos naikintuvai įskrido į Suomijos oro erdvę irgi virš Suomijos įlankos. Šiaurės šalis gruodžio viduryje uždarė savo rytinę sieną, kai ankstesniais mėnesiais ją kirsti iš Rusijos mėgino beveik 1000 vizų neturėjusių migrantų. Helsinkio manymu, migrantų plūsmą prie sienos režisuoja Rusija, Maskva tai neigia.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA