PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Gegužės 14 d. 06:30

Sultys kasdienėje mityboje: pagrindiniai dalykai, kuriuos turite žinoti

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


37415

Pavasarį kamuojantis vitaminų trūkumas ir nevisavertė mityba – stresas žmogaus organizmui. Pasak gydytojų dietologų, pakoregavę mitybos įpročius ir praturtinę savo meniu vaisių ar daržovių sultimis, galime organizmą aprūpinti svarbiais mikroelementais ir kitomis naudingomis medžiagomis. Štai, ką vertėtų žinoti, planuojantiems įtraukti sultis į savo kasdienę mitybą.

Atsisveikinkite su daržovių ir vaisių trūkumu

Didelė dalis Lietuvos gyventojų suvartoja per mažai daržovių ir vaisių. „Cido“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad šis mitybos trūkumas būdingas praktiškai kas antram Lietuvos gyventojui. Mitybos specialistai pastebi, kad patarimas valgyti daugiau daržovių ir vaisių – viena pagrindinių rekomendacijų norintiems gerinti savo mitybos įpročius. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos mitybos gairėmis, daržovių ir vaisių reikėtų valgyti penkis kartus per dieną, o jų kiekis turėtų sudaryti bent 400-500 gramų.

„Jeigu nepavyksta kasdien suvartoti reikiamo vaisių ir daržovių kiekio, vieną jų porciją per dieną galima pakeisti sulčių stikline. Geriant sultis pasisavinamas pakankamas maistinių medžiagų, dalyvaujančių įvairiuose organizmo procesuose, kiekis. Pavyzdžiui, apelsinų sultys turi itin daug vitamino C. Pakanka vienos stiklinės apelsinų sulčių per dieną, kad su jomis gautume didžiąją dalį reikalingos šio vitamino rekomenduojamos paros normos“, – teigia gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Skirtingos sulčių rūšys – įvairiapusė nauda

100 proc. sultys turi įvairių organizmui naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, apelsinų sultyse, be didelio vitamino C kiekio, galima rasti ir kalio, magnio, kalcio, geležies bei fosforo. Šios maistinės medžiagos atlieka daugybę svarbių funkcijų organizme, todėl reikiamą jų kiekį su maistu būtina gauti kasdien.

Išgėrus vieną stiklinę (250 ml) pomidorų sulčių galima gauti septintadalį dienos kalio normos, be to, jos iš visų kitų sulčių rūšių išsiskiria ir didžiausiu magnio kiekiu. Kaulų ir jungiamojo audinio formavimuisi reikalingo mangano galima rasti obuolių sultyse, jos organizmą taip pat papildys ir geležimi, kalciu bei fosforu.

Pasak D. Pipiraitės, per savaitę vienas suaugęs žmogus gali išgerti 6–7 stiklines vaisių arba daržovių sulčių, o norint gauti įvairiapusės naudos, vertėtų rinktis kelias skirtingas 100 proc. sulčių rūšis ir jas kaitalioti. Maistinių medžiagų sudėtis ir kiekis skirtingose sulčių rūšyse gerokai skiriasi. Jei turite vieną mėgiamą sulčių rūšį ir nuolat geriate tik ją, būtų naudinga bent kelis kartus per savaitę ją pakeisti kita 100 proc. sulčių rūšimi. Taip galima paįvairinti savo mitybą ir gauti kur kas daugiau organizmui naudingų makro- ir mikroelementų“, – pataria specialistė.