PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Spalio 21 d. 17:35

Sultinga kiaulienos mentė trimis būdais

Lietuva

Freepik.com

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


324362

Kiauliena – mėsa, kurią lietuviai renkasi dažniausiai. Vien iš mentės galima visai paprastai pasigaminti pačių įvairiausių burnoje tirpstančių patiekalų.

Mentė tiks įvairiausiems troškiniams, mėsainiams arba naminiams kebabams gaminti. Kiaulienos mentė dažnai naudojama ir meksikietiškoje virtuvėje: lėtai ištroškinta mėsa dedama į takus arba buritus, iš jos gaminamos čili sriubos. Mentę geriausia ruošti padaže, kad atsiskleistų visas kiaulienos aromatas.

Renkantis kiaulienos mentės gabalėlį, reikėtų įsitikinti, kad jis tinkamas: šviežia mėsa turi būti rausvai raudonos spalvos, šiek tiek marmurinė. Ji turės ir natūralų blizgesį, mat bus sultinga.

Kiaulienos mentę, kaip ir kitą šviežią mėsą, geriausia ruošti vos nusipirktą. Vis dėlto, jeigu iš karto to padaryti nepavyksta, šaldytuve ją laikyti saugu dar bus apie dvi–tris dienas. Be to, ji tinka ir užšaldyti, todėl patogu pasirūpinti didesniu jos kiekiu per akcijas ir pasidėti į šaldiklį. Ten kiaulienos mentė gali būti apie šešis mėnesius.

Aromatingas guliašas su porais ir morkomis

Reikės: 1 kg šviežios kiaulienos mentės, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, aliejaus kepimui, 1 poro, 2 morkų, druskos, 1 stiklinės sultinio, 1 šaukšto maltos paprikos, žiupsnelio čili pipirų, 1 šaukšto kvietinių miltų.

Gaminame:

1. Svogūną ir česnaką nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite įkaitintame aliejuje.

2. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į svogūnus ir dešimt minučių pakepinkite. Pagardinkite druska ir saldžiąja paprika, įpilkite stiklinę sultinio ir troškinkite, kol mėsa suminkštės.

3. Nulupkite morkas, sutarkuokite jas tarka su didelėmis skylutėmis, o porą supjaustykite žiedais. Daržoves sudėkite į mėsą ir kepkite dešimt minučių.

4. Tada pagardinkite čili, druska ir sutirštinkite miltais, sumaišytais su nedideliu kiekiu vandens. Pavirkite dvi minutes, kol padažas sutirštės.

Kiauliena su obuoliais normadiškame padaže

Reikės: 500 g šviežios kiaulienos mentės, 40 g sviesto, 3 svogūnų, 3 česnako skiltelių, 300 ml obuolių sidro, 1 šaukšto obuolių sidro acto, 3 šaukštelių prancūziškų garstyčių, 1 obuolio, 2 šaukštelių rudojo cukraus, 3 šaukštų 18 proc. grietinėlės, 2 šaukštelių miltų, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Keptuvėje įkaitinkite pusę sviesto, sudėkite smulkintą česnaką, svogūnus ir pakepinkite. Išimkite į dubenį.

2. Mėsą supjaustykite į mažesnes porcijas ir apkepkite toje pačioje keptuvėje. Tuomet sudėkite česnakus, svogūnus. Sumaišykite sidrą su actu ir garstyčiomis, supilkite į mėsą. Uždenkite ir troškinkite, kol mėsa suminkštės.

3. Kitoje keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą, sudėkite griežinėliais pjaustytą obuolį, pabarstykite cukrumi ir lengvai paskrudinkite. Sudėkite į lėkštę.

4. Grietinėlę sumaišykite su miltais, įpilkite šiek tiek mėsos padažo, gerai išmaišykite ir supilkite į mėsą. Sudėkite obuolius, pagardinkite druska ir pipirais. Kaitinkite dar apie 5 minutes.

Jaukus čili troškinys

Reikės: 600 g šviežios kiaulienos mentės, 1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus, 1 svogūno, 1 paprikos, 1 Chalapos paprikos, 3 česnako skiltelių, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio čili miltelių, ½ šaukštelio maltos paprikos, ½ šaukštelio raudonėlio, druskos, pipirų, 400 g konservuotų, kubeliais pjaustytų pomidorų, 400 g konservuotų juodųjų pupelių, 150 ml vištienos sultinio, smulkintos šviežios kalendros, tarkuoto sūrio ir grietinės patiekimui.

Gaminame:

1. Gilesnėje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytą kiaulienos mentę ir kepkite, kol ji iš visų pusių paruduos. Tada sudėkite smulkintus svogūną, papriką, Chalapos papriką ir česnaką. Kepkite, kol daržovės suminkštės, apie 5–7 minutes.

2. Tuomet įmaišykite kuminą, čili miltelius, papriką, raudonėlį, druską ir juoduosius pipirus. Po minutės sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, juodąsias pupeles ir vištienos sultinį. Mišinį užvirkite, tuomet sumažinkite kaitrą ir viską troškinkite 15–20 minučių arba kol kiauliena taps itin minkšta.

3. Patiekite su kalendra, grietine ir smulkintu sūriu.