PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 12 d. 11:53

STT nustatė korupcijos rizikas veterinarinių vaistų priežiūros ir kontrolės procesuose

Lietuva

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). ELTA nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


318171

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi antikorupcinį vertinimą Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT), nustatė korupcijos rizikas veterinarinių vaistų registravimo, gamybos, platinimo, kokybės priežiūros ir kontrolės procesuose.

Pasak tarnybos, antikorupcinės analizės vertinimo metu buvo atkreiptas dėmesys į neaiškų užduočių registruoti veterinarinius vaistus paskirstymą, taip pat į neapibrėžtą ekspertų, kurie vertina šiuos dokumentus, statusą ir pripažinimą. Be to nustatyti atvejai, kad dokumentų pateikimas dėl lygiagrečios prekybos leidimų išdavimo kartais buvo derinamas neformalaus bendravimo su VMVT darbuotojais metu. Šios aplinkybės gali sudaryti sąlygas procedūrų vilkinimui ar neteisėtų susitarimų atsiradimui ir neobjektyvių sprendimų priėmimui.

Taip pat, kaip nurodo STT, nustatyta, kad veterinarinių vaistų apskaitos informacinės sistemos diegimas iki šiol nėra baigtas, o teisės aktuose nereglamentuotas jos privalomas naudojimas apsunkina efektyvią vaistų apskaitos kontrolę. Šie trūkumai itin didina riziką dėl netinkamo veterinarinių vaistų naudojimo nustatymo.

Tarp kitų korupcijos rizikos veiksnių tarnyba taip pat išskyrė nepakankamai reglamentuotus VMVT darbuotojų atliekamus patikrinimus. STT teigimu, jų metu darbuotojai savo nuožiūra nusprendžia, kokių veterinarinių vaistų apskaitą tikrinti, ir patikrinimų apimtis svyruoja nuo 2 iki 21 vaisto apskaitos dokumento. Dėl to gali būti neužtikrinama vienoda veterinarinių vaistų apskaitos kontrolė, kilti neteisėtų susitarimų ir neobjektyvių sprendimų rizikos.

Be to, STT siūlo svarstyti skiriamų sankcijų už nustatytus pažeidimus dydžius. Pastebėta, kad skiriamos baudos už veterinarinės farmacijos veiklos pažeidimus yra minimalios – kartais siekiančios vos 15 eurų.

STT pateikė konkrečias rekomendacijas VMVT, kurios sustiprintų veterinarinės farmacijos kontrolę ir sumažintų korupcijos rizikas šioje srityje.