Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Šventiniu laikotarpiu ir besikeičiant metų laikams – ypač rudenį ir pavasarį – į vaistines užsuka vis daugiau žmonių, besiskundžiančių įvairiais virškinimo sutrikimais. „Natūralu, kad šventiniu laikotarpiu daugiau žmonių susiduria su šiomis problemomis, nes tenka ragauti daugybę patiekalų, kurių skoniai patys įvairiausi“, – sako mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė.
Pašnekovė tikina, kad dažniausiai žmonės skundžiasi padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu, virškinimo sutrikimu, rūgšties pojūčiu burnoje, sunkumu skrandyje, pilvo pūtimu, viduriavimu ar vidurių užkietėjimu.
„Mokslinių tyrimų nėra atlikta, kodėl būtent rudenį ir pavasarį žmonės skundžiasi šiomis problemomis. Keičiantis orams – keičiasi ir mityba. Rudenį ir pavasarį atsiranda tik tam laikotarpiui būdingų sezoninių vaisių ar daržovių, o atšalus orams renkamės riebesnį ir skalsesnį maistą“, – teigia vaistininkė.
Namų darbai prieš šventes
Turintys jautresnį skrandį ar dažniau susiduriantys su virškinimo problemomis tam gali pasiruošti iš anksto. Jei laukia kokia nors vakarienė ar išvyka, kurios metu bus valgoma daugiau nei įprasta, galima išgerti virškinimo fermentų turinčių tablečių. Jos palengvins virškinimo procesą ir neleidžia atsirasti kitiems nemaloniems pojūčiams – skrandžio sunkumui, pilvo pūtimui ir raižymui.
„Tačiau piktnaudžiauti jomis nereikėtų. Būna žmonių, kurie virškinimo fermentus vartoja kone kasdien, tai irgi nėra gerai, nes prie jų priprantama ir skrandis pats pradeda prasčiau atlikti savo darbą. Geriau valgyti mažomis porcijomis ir dažniau, rinktis lengviau virškinamus produktus. Vengti alkoholio, rūkytų, raugintų, marinuotų, aštrių ir pieno produktų. Tie, kuriems nuolat pučia pilvą, atsargiau turėtų rinktis šviežias daržoves“, – perspėja vaistininkė ir atkreipia dėmesį į tai, kad šiais laikais alternatyvų yra ir vegetarams ir veganams. Nors įprasta, jog virškinimo fermentų tabletės gaminamos gyvulinės kilmės pagrindu, tačiau šiuolaikinė farmacija gali pasiūlyti ir augaliniu pagrindu sukurtus fermentus.
Mitams – ne
Dažnai žmonės skundžiasi skrandžio sulčių rūgštingumo padidėjimu. Ūminiu atveju – žinoma, rekomenduoja gerti vaistus, kurie padeda jį mažinti. Bet vis tik geriausia tokią problemą turintiems žiūrėti, ką deda į burną ir paisyti sveiko gyvenimo būdo.
„Užsukę į vaistinę trumpai papasakoja, ko nevalgo ir ką valgo. Ir dažnai pastebime, kad daug žmonių tiki įvairiais mitais. Tarkime, rūgštingumu besiskundžiantys riboja pomidorus, obuolius ar paprikas su žievele, o rūgštingumą sumažinti mėgina pieno stikline. Tai mitas. Minėtos daržovės nekelia rūgštingumo ir odelės nereikia nulupti, o pienas atvirkščiai – kelia rūgštingumą“, – sako vaistininkė I. Sauserytė. Ji pataria atsisakyti rūkytų, keptų, aštrių produktų, nevartoti alkoholio, vengti neraugintų pieno produktų.