PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Spalio 2 d. 13:18

Stokholme šaudyta į Izraelio ambasadą

Pasaulis

Švedijos policija / EPA-ELTA nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


321663

Švedijos policija trečiadienį pranešė, kad ankstesnę dieną Stokholme buvo šaudyta į Izraelio ambasadą, ir pridūrė, kad niekas nenukentėjo ir kad pradėtas tyrimas.

Policija pranešė, kad antradienį prieš 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku gavo pranešimą, kad gatvėje netoli ambasados Stokholmo centre pasigirdo driokstelėjimas.

„Aptikome įrodymų, kad prie Izraelio ambasados vyko šaudymas, tačiau nenorime atskleisti, kokie tiksliai įrodymai buvo aptikti, nes vyksta tyrimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Stokholmo policijos atstovė spaudai Rebecca Landberg (Rebeka Landberg).

Apie tai pranešta kaimyninės Danijos policijai tiriant du sprogimus, kurie naktį nugriaudėjo šalia Izraelio ambasados. Šiame incidente Kopenhagoje taip pat niekas nenukentėjo.

Švedijos policija pareiškime nurodė, kad, remiantis turima informacija, ambasados pastatas apšaudytas.

R. Landberg pridūrė, kad niekas nebuvo sužeistas ir kad pradėtas tyrimas dėl ginklo panaudojimo sunkinančiomis aplinkybėmis, pavojaus kitiems asmenims ir neteisėtų grasinimų.

Policija nesulaikė nė vieno asmens, tačiau R. Landberg teigė, kad teritorija intensyviai stebima kameromis, o policija aktyviai renka ir analizuoja medžiagą.

Šaudymas įvyko augant įtampai Viduriniuose Rytuose: Iranas antradienio vakarą atakavo Izraelio teritoriją raketomis, o Izraelis pažadėjo, kad Teheranas sumokės už išpuolį.

Nuo 2023-iųjų spalio, kai prasidėjo Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karas, pranešta apie kelis incidentus, galimai nukreiptus prieš Izraelio interesus Švedijoje.

Vasarį policija Izraelio ambasados teritorijoje rado granatą. Ambasadoriaus teigimu, tai buvo mėginimas įvykdyti išpuolį.

Gegužės viduryje prie Izraelio ambasados taip pat buvo šaudoma, todėl šalis ėmėsi griežtesnių saugumo priemonių prie Izraelio interesų ir žydų bendruomenės institucijų.

Gegužės pabaigoje Skandinavijos šalies žvalgybos agentūra „Sapo“ pareiškė, kad Iranas verbuoja Švedijos nusikalstamų grupuočių narius, kad šie vykdytų „smurto veiksmus“ prieš Izraelio ir kitų šalių interesus Švedijoje, o Iranas tai neigė.

Šiaurės šalis taip pat pranešė, kad prasidėjus karui Gazoje padaugėjo antisemitinių neapykantos nusikaltimų.

Birželio pradžioje policija pranešė, kad prie Izraelio karinių technologijų įmonės „Elbit Systems“, žinomos dėl savo bepiločių orlaivių sistemų, biurų antrame pagal dydį Švedijos mieste Geteborge rado „įtariamą sprogstamąjį objektą“.