PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 19 d. 16:21

Statybos inspekcija: gyventojai savo sklypus plečia valstybinės žemės sąskaita

Lietuva

Sklypas. Alfa.lt nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


314536

Gyventojai, naudodamiesi valstybine žeme, didina nuosavų sklypų plotą.

Tai miesto teritorijose atliekamų patikrinimų metu nustatė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Pranešime nurodoma, kad sklypų savininkai gauna leidimus naudoti valstybinę teritoriją žemės ūkio veiklai vykdyti, tačiau ją naudoja ne pagal paskirtį.

Inspekcijos duomenimis, prie asmeninio sklypo prisidurtą žemę gyventojai apsodina augalais bei aptveria tvora, tačiau jokios kitos ūkinės veiklos joje nevykdo.

„Pastebime, kad dalis žemės sklypų savininkų, ypač miestuose, tokiu būdu pasididinę namų valdas, linkę gudrauti – vietos savivaldybių prašo leisti šalia namų esančią valstybinę žemę naudoti žemės ūkio veiklai, o gavę savivaldybių leidimus dažniausiai ją apsitveria arba apsodina augalais ir jokios žemės ūkio veiklos ten nevykdo. Tai tampa akivaizdu patikrinimų metu“ – pranešime cituojamas VTPSI viršininkas Albertas Stanislovaitis.

Inspekcija pažymi, kad tokie leidimai galioja metus arba iki sprendimo perleisti juos nuosavybėn, perduoti neatlygintinai naudotis ar išnuomoti, tačiau ne ilgiau kaip iki 2026 m. gruodžio 31 d., ir suteikia naudotojui valstybinę žemę naudoti tik žemės ūkio veiklai vykdyti. Norint naudotis valstybine žemė pasibaigus sutikimų galiojimo terminui, VTPSI rekomenduojama jau dabar imtis teisės aktuose nustatytų veiksmų, jeigu ją norima ateityje įsigyti arba išsinuomoti.