REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 11 d. 18:35

Sprendžiant dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje, I. Šimonytė ragina atsižvelgti į reformų pažangą

Lietuva

BNS nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: BNS


304386

Sprendžiant dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje (ES), premjerė Ingrida Šimonytė ragina Vakarų lyderius atsižvelgti į šalies pažangą įgyvendinant reformas.

Taip ji kalbėjo antradienį vykusioje Ukrainos atkūrimo konferencijoje, antradienį pranešė Vyriausybė.

„Laisvų visuomenių apsisprendimas ir įgyvendintos reformos – svarbiausios ES plėtros sąlygos. Rusijos balsas ir imperinės užmačios negali diktuoti ES darbotvarkės ir narystės siekiančių šalių ateities“, – Vokietijoje sakė ministrė pirmininkė.

Ji anksčiau yra sakiusi, kad Ukrainos narystės klausimas negali tapti ir Bendrijos politinių diskusijų įkaite, daliai Vakarų politikų siūlant ES plėtrą susieti su veto teisės atsisakymu.

Pernai gruodį ES žengė svarbų žingsnį ir sutiko pradėti derybas dėl nuo Rusijos invazijos besiginančios Ukrainos ir Moldovos prisijungimo prie 27 valstybių narių grupės. Tačiau tam, kad derybos realiai prasidėtų, valstybės narės dar turi pasirašyti Briuselio kovą pasiūlytą oficialų šio proceso planą.

Bendrijos lyderiai dėl to sutarti tikisi vėliau birželį, tačiau Vengrija žada sutrukdyti priimti šį sprendimą.

Ukraina paraišką įstoti į ES pateikė netrukus po to, kai 2022-ųjų vasarį Rusija pradėjo plataus masto invaziją.

Visgi reikalingų reformų procesas greičiausiai truks ne vienerius metus, kol galiausiai Kyjivas taps ES nare.

„Prieš dvidešimt metų taip pat būta kalbų, kad naujų ES narių priėmimas pakenks bendrijos ekonomikai, tačiau įvyko priešingai, o iš tiesų ES sustiprėdavo sulig kiekviena nauja plėtra. Tai, kas ES silpnina, yra pilkosios zonos aplink mus – jų neturi likti. Pilkosios zonos reiškia, jog ilgainiui į šias valstybes bus pasikėsinta, ir mes žinome vardą to, kuris anksčiau ar vėliau tai padarys“, – kalbėjo premjerė.

Ji taip pat ragino Vakarus „aiškiai įsivardinti svarbiausią tikslą“.

„Ukraina turi nugalėti, o Rusija – pralaimėti ir sulaukti teisingumo Tarptautiniame Tribunole“, – sakė I. Šimonytė.

„Tam reikalinga mūsų pagalba, mūsų ryžtas visomis išgalėmis siekti Ukrainos pergalės ir mūsų apčiuopiamas indėlis į atkūrimo darbus būsimoje ES ir NATO narėje, kovojančioje ne tik už savo laisvę, bet ir už europines ir euroatlantines vertybes“, – pridūrė premjerė.

Ukrainos atkūrimo konferencija – tarptautinis paramos Ukrainai formatas, iki Rusijos plataus masto karinės invazijos į Ukrainą veikęs kaip Ukrainos reformų konferencija. Ji 2021 metais vyko ir Lietuvoje.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA