PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 2 d. 13:42

Špitolės pastatas tapo kultūros paveldo objektu

Biržai

Biržų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Biržų rajono savivaldybė


307447

Birželio 17 d. Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos antrosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje suteikta apsauga Špitolės pastatui (u. k. 48856), Biržų miesto Rotušės g. Nr. 4.

Šis pastatas statytas apie 1910 m. ir iki Pirmojo pasaulinio karo buvo naudojamas Katalikų parapijos reikmėms, taip pat kaip katalikų labdaros namai ir įvairių katalikiškų organizacijų būstinės, labdarių namai (špitolė). Po 1918 m., Lietuvai paskelbus Nepriklausomybę, pastate glaudėsi Biržų valsčiaus valdyba. Savivaldybei persikėlus į naująją rotušę, 1925-1939 m. pastate veikė Biržų II pradžios mokykla („Ubagynė“).

Po Antrojo pasaulinio karo pastatas buvo nacionalizuotas ir jame įkurta ligoninė, vėliau įrengti keli gyvenamieji butai gydytojams. Atgavus Nepriklausomybę pastate veikė įvairios verslo įmonės (ryšių tarnyba, elektros įtaisų remontas, ryšių mazgas ir pan.). Apie 2000 metus pastatas gražintas Biržų katalikų parapijai ir jame veikė „Caritas“, įvairios katalikiškos organizacijos, buvo dalijama labdara.