REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 13 d. 15:20

Sovietų karių kapai galės būti perkelti (papildyta komentarais)

Šiauliai

Etaplius archyvo nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS ir Etaplius.lt


304676

Seimas ketvirtadienį pritarė įstatymų pataisoms, kurios leistų perkelti sovietų karių kapus. Už jas balsavo 89 Seimo nariai, penki parlamentarai susilaikė, balsavusiųjų prieš nebuvo.

Pagal priimtas pataisas, į Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatyme numatytą viešųjų objektų sąrašą įtrauktos ir laidojimo vietos.

Kitu projektu nuostata, draudžiančią panaikinti į Kultūros vertybių registrą įrašytus kapus ir kapines, papildyta išlyga, kad apsauga negaliotų, kai kapai ir kapinės pripažįstami propaguojantys totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Pataisos yra parengtos reaguojant į Šiaulių miesto savivaldybės prašymą.

Šiauliečiai savivaldybės surengtos apklausos metu pasisakė už tai, jog Šv. Apaštalų Petro ir Povilo katedros prieigose palaidoti Antrojo pasaulinio karo karių palaikai būtų perkelti į tikras kapines, bet savivaldybė teigia, kad norint imtis darbų reikia pakeisti įstatymus.

Projektų iniciatoriai sako, kad priėmus pataisas sovietinių karių palaidojimo vietas ir kapines būtų galima vertinti kaip totalitarinio režimo ideologiją propaguojantį objektą. Pripažinus tokiu, būtų galima jas panaikinti, nepaisant to, kad kapinės įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

Ar palaidojimo vietos yra totalitarinio, autoritarinio režimo propagavimo simboliai, spręstų tarpinstitucinė komisija prie Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro.

Iniciatoriai taip pat pažymi, kad tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai leidžia įvesti minėtą teisinį reguliavimą. Pagal Ženevos konvenciją, svetimoje šalyje kare žuvusių karių palaikai ir laidojimo vietos turi būti gerbiami, tačiau jie gali būti ekshumuojami esant ypatingai visuomeninei būtinybei.

Šiaulių centre katedros prieigose esanti karių palaidojimo vieta įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Jame nurodyta, kad ten palaidoti 52 Sovietų Sąjungos kariai, žuvę Antrajame pasauliniame kare.

Domas Griškevičius: tikiuosi sprendimai iš Šiaulių miesto savivaldybės pusės bus padaryti dar šiemet

Seimo narys Domas Griškevičius Etaplius.lt iškart po balsavimo neslėpė džiaugsmo, kad vienas prioritetinių miesto klausimų pagaliau galės būti išspręstas:

„Šiam klausimui tikrai sudeginta daug energijos iš visų pusių, bet svarbiausia pagrindiniai dalykai – priimti sprendimai. Man atrodo, dabar svarbiausia tęsti bendradarbiavimą tarp įvairiausių institucijų – savivaldos, ministerijų, Šiaulių miesto tarybos – ir galiausiai tą aktualų klausimą, dėl kurio vyko apklausa – išspręsti. Apklausa aiškiai parodė, kad Antrojo pasaulinio karo palaikai iš miesto centro turėtų būti pagarbiai perkelti į kitą vietą“, – sakė Domas Griškevičius.

Seimo narys tikisi, kad sprendimai iš Šiaulių miesto savivaldybės pusės dar šiais metais bus padaryti.

„Ačiū merui ir jo komandai, kad šiuo klausimų galiausiai dirbome bendrai ir, man atrodo, radome gerus sprendimus. Linkiu ties šiuo klausimu nesustoti, o galiausiai padaryti tai, ką , man atrodo, istoriškai turėjo būti padaryta gana seniai“, – komentarą baigė šiaulietis Seimo narys.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas: iš Vyriausybės dabar reikės konkrečios tvarkos ir finansavimo

Portalo žurnalistai komentaro dėl pasiekto rezultato ir būsimų darbų karių kapų iškėlimo iš Šiaulių centro kreipėsi į miesto merą Artūrą Visocką. Cituojame jo atsakymą:

„Įstatymo pakeitimai vyko Šiaulių miesto iniciatyva, t. y. savivaldybė parengė ir perdavė Seimo nariams įstatymų pakeitimų projektų paketą, tam, kad galėtų legaliai perkelti Sovietų Sąjungos karių palaikus į kapines.

Įsigaliojus įstatymams, Vyriausybė dar turės nustatyti konkrečią tvarką ir numatyti finansavimą šioms procedūroms. Kai tik tai bus padaryta, savivaldybė imsis darbų.

Labiausiai tikėtina, kad sovietų karių palaikai būtų perkelti į tą pačią vietą, kur buvo perkelti karių palaikai iš oro uosto teritorijos, t.y. į teritoriją greta Ginkūnų kapinių“, – rašoma mero atsiųstame atsakyme.

Taip pat skaitykite: Siūlo sprendimą dėl Sovietų Sąjungos karių palaikų perlaidojimo



REDAKCIJA REKOMENDUOJA