PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Vasario 10 d. 09:36

Somovas – apie stipriai nustebinusią patirtį Indijoje: „Nutirpo pusė veido – visiškai jo nebejaučiau“

Lietuva

Justė RazbadauskytėŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


291552

Muzikos kūrėjas ir prodiuseris Leonas Somovas dėl savo talento vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Vis dėlto tik nedaugelis žino, kad toks pats aistringas ir atsidavęs kūrybai jis yra ir savo namų virtuvėje – tuomet, kai gamina. Tiesa, tam būtina viena sąlyga... Apie visa tai Leonas atvirai papasakos jau šį šeštadienį, TV3 laidoje „Virtuvės istorijos“.

Kaip įprasta laidoje, Leonas vedėjai Ilonai Juciūtei turės atskleisti savo mėgstamiausių ingredientų trejetuką, o ji – sugalvoti iš jų patiekalą ir pagaminti jį kartu su svečiu. Šįkart Ilonai teks gana nelengva užduotis, nes tarp prodiuserio ingredientų bus ir aštrumo, ir saldumo. Leono trijulė – čili pipiras, uogienė ir riešutai.

Koks patiekalas gims iš šių ingredientų? Virtuvės šefė sumąstys paruošti aštrų, Azijos skonių įkvėptą patiekalą – vegetarišką kinišką troškinį, kuriame bus panaudoti visi Leono ingredientai.

O pokalbių metu pažinti Leoną ne tik iš muzikinės, bet ir iš kulinarinės pusės bus labai įdomu ne tik laidos vedėjai, bet ir žiūrovams. Juk, kaip paaiškės laidoje, ne tik muzika, bet ir maistas yra didžiulė L. Somovo gyvenimo aistra.

Man labai patinka gaminti, todėl virtuvė dažnai tampa mano atsipalaidavimo ir meditacijos kampeliu. Savo dieną mėgstu pradėti lengvais pusryčiais, pavyzdžiui, keptais kiaušiniais, kiaušiniene ar grikiais, kuriuos labai mėgstu. Prieš pradėdamas gaminti, aš visada susidėlioju produktus, o kai viską susiruošiu, leidžiu sau paimprovizuoti. Esu pastebėjęs, kad į virtuvę negalima eiti be nuotaikos. Jei nuotaika yra bloga, ir patiekalas tikrai nebus skanus. Kaip ir viską gyvenime, taip ir maistą reikia daryti tik su meile“, – mintimis dalinsis L. Somov.

O kokią istoriją slepia mėgstamiausi jo ingredientai – riešutai, uogienė ir čili pipirai?

Ne tik aš, bet ir mano vaikai labai mėgsta valgyti uogienę. O skaniausia uogienė, žinoma, yra daryta močiutės arba mamos. Kalbant apie riešutus, juos pamėgau vaikystėje, tačiau tuomet dažniausiai valgydavau lazdyno, o dabar labai mėgstu ir migdolus bei pistacijas. Tuo tarpu čili pamilau dėl aštrumo“, – pasakos Leonas.

Tiesa, būtent su čili pipirais jis turi ir linksmų prisiminimų. „Visai neseniai buvau Indijoje, kur koncertavau ir dalyvavau meditacijos stovykloje. Tai buvo įdomi ir ilga kelionė. O, kaip daugelis žino, Indijoje gausu aštraus maisto. Vieną kartą vietinis indas pasiūlė man išbandyti tradicinę čili pakorą, tad aš ir paragavau. Buvo taip aštru, kad man net nutirpo pusė veido – visiškai jo nebejaučiau“, – dabar tai prisiminęs juoksis Leonas.

Tačiau daugelį labiausiai nustebins tai, kad nepaisant to, jog 7 metus daugiausiai stengiasi maitintis kaip vegetaras, L. Somovas visgi kartais suvalgo ir mėsos patiekalų.

Septynerius metus esu vegetaras, tačiau būna atvejų, kai išvengti mėsos nepavyksta. Jei ateinu pas kažką į svečius, o ten būna paruošta vakarienė, kurios pagrindinis patiekalas yra iš mėsos, žinoma, iš pagarbos ir mandagumo to patiekalo paragauju. Tačiau, jei tik yra galimybė, stengiuosi mėsos nevalgyti“, – pasakos Leonas.

Kelionėms neabejingas Leonas įvairiausias šalis neretai linkęs pažinti ir per jų virtuves. O tarp keisčiausių jo ragautų patiekalų puikuojasi net ruonio tartaras!

Skonis labai priminė tiek tuno, tiek jautienos tartarą, tačiau man ši patirtis buvo labai keista – kartoti tikriausiai nenorėčiau“, – atviraus pašnekovas.

Leonas papasakos ir apie džiugią naujieną, dar ne taip seniai nustebinusią visą Lietuvą. Šią vasarą, suvieniję jėgas su Juste Arlauskaite-Jazzu, jie ir vėl kartu pasirodys scenoje!

Nuo to momento, kai nutraukėme bendrą veiklą, žmonės nuolatos mūsų klausdavo, kodėl kartu nebekuriame? Kadangi tų klausimų vis daugėjo, dėl mūsų nuostabių gerbėjų nusprendėme padaryti vienintelį koncertą. Susimatykime birželio 7 dieną Vingio parke. Bus smagu prisiminti mūsų pirmuosius kūrinius, kuriuos įrašinėjome dar tuomet, kai gyvenome Londone. Pažadame, kad tokių gražių prisiminimų koncerte bus tikrai labai daug“, – nepraleisti koncerto kvies L. Somovas.

Na, o kol Ilona ir Leonas ragaus savo pagamintą troškinį, kepsninių guru, virtuvės šefas Robertas Svetlauskas paruoš taip pat gardų, azijietišką patiekalą – traškią čili jautieną, kuriai bus neįmanoma atsispirti!

Negirdėtos ir įtraukiančios istorijos, atviri pokalbiai apie maistą ir kulinarines patirtis bei daug gardžių receptų – šeštadieniais, „Virtuvės istorijose“, 10 val. per TV3.