Aktualijos | 6 MIN.

Smulkiesiems ūkininkams gresia išnykimas, Lietuvą įspėja JT atstovas

Reporteris Lina
2018 m. gegužės 28 d. 08:36
cd2134e2dd.jpg

Jeigu vyriausybės nieko nesiims, smulkiesiems ūkiams gali grėsti išnykimas, nes jie nepajėgs konkuruoti su stambiaisiais žemdirbiais, teigia Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos direktorius Josė Graziano da Silva.

Kalbėdamas apie dalies Lietuvos smulkiųjų ūkių traukimąsi, jis interviu Eltai teigė, kad Vyriausybė dabar turi padaryti pasirinkimą, nulemsiantį kokius ūkius - smulkiuosius ar stambiuosius - ji nori paremti.

„Vyriausybės turi padaryti pasirinkimą, ar jie nori turėti ūkininkus kaimuose, ar nori, kad jie būtų miestuose. Jeigu mes jų dabar neparemsime, ypač smulkiųjų, jie nesugebės konkuruoti su didžiaisiais. Ir ES didieji ūkininkai gauna daugiausia paramos, nes principas yra toks, kad parama yra produktui, o ne ūkininkui. Tai ima keistis“, - interviu Eltai sakė Vilniuje viešėjęs J. Graziano da Silva.

Tačiau, pasak jo, Lietuva neturi maisto švaistymo tradicijos, o vieno lietuvio per metus iššvaistomi 56 kilogramai maisto, palyginti su ES vidurkiu, yra nedidelis skaičius.

- Kokie maisto švaistymo atvejai yra dažnesni - švaistymas namų ūkiuose ar atvejai, kai prekybos centrai atsikrato per didelio kiekio atsivežtų produktų?

- Priklauso nuo regiono, ES apie pusė maisto iššvaistoma namų ūkiuose. JAV ir Kanadoje daugiausia iššvaisto prekybos centrai. Kituose regionuose, besivystančiose, neturtingose šalyse, pavyzdžiui, Afrikoje, maistas yra prarandamas prieš pasiekiant miestus ar prekybos centrus. Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje pagrindinis maisto šaltinis yra kukurūzai, o tai yra maistas, kurį puola vabzdžiai, žiurkės ir kiti gyvūnai. Dėl infrastruktūros stokos, kuri padėtų ūkininkams išlaikyti maistą, svarbiausia šių kukurūzų dalis yra prarandama prieš jiems paliekant ūkius

- Kaip maisto švaistymo problema atrodo Baltijos šalyse?

- Tai nėra tokia didelė problema kaip kituose regionuose, nes šis aspektas priklauso nuo šalies kultūros. Beveik visos šalys buvo paveiktos karo, didelių sausrų ir kitų įtakų, kurios sumažino prieinamumą prie maisto. Šalys turėjo atrasti daug priemonių, kurios padėtų išsaugoti jų turimus išteklius. Taigi, dabar yra tradicijos laikyti maistą puoduose ar kitur, darome daug dalykų, kuriuos darė mūsų močiutės, kad išlaikytume maistą. Iš esmės šis žinojimas, kaip tai daryti, yra paveldas.

Jūs taip pat turite šaltas žiemas, kurios verčia užkonservuoti maistą tam laikotarpiui, kai maistas negalės būti auginamas. Taigi, taip išsivystė kultūra, mažinanti maisto švaistymą, palyginti su kitomis šalimis, pavyzdžiui, mano gimtąja Brazilija, kur gali auginti maistą visus metus. Ir mes iššvaistome jo daug daugiau. Duosiu pavyzdį, labai būdingą mano šaliai. Paprastai mes valgome tik baltą kalafiorų dalį. Prieš parduodant nuimami ir išmetami lapai. Tačiau ta išmetama dalis yra daug sveikesnė ir turinti daugiau vitaminų nei baltoji dalis. (...) Anksčiau Brazilijoje eidavau į parduotuvę anksti, kad nusipirkčiau kalafiorų prieš jiems nuimant lapus. Vieną kartą atėjau vėlai ir jie jau turėjo tik kalafiorus su baltąja dalimi ir be lapų. Paprašiau merginos, kuri ten dirbo, leidimo juos pasiimti. Kitą savaitę tokiomis pačiomis aplinkybėmis grįžau į tą pačią parduotuvę ir pardavėja davė man vieną kalafiorą, manydama, kad neišgaliu nusipirkti jo, taigi imu tik lapus. Turėjau jai paaiškinti, kad man svarbiausia dalis buvo lapai. Tai tipiškas scenarijus.

- Statistika rodo, kad vienas Lietuvos gyventojas per metus iššvaisto 56 kilogramus per metus. Ar tai didelis skaičius ir ką daryti, kad jį sumažintume?

-Jei šis skaičius teisingas, tai jūs esate daug žemiau nei ES vidurkis. ES skaičiai yra apie 176-180 kilogramų vienam žmogui per metus. Taigi tai daug mažesni nei ES skaičiai, o jei žiūrėsime pasaulio mastu, jie dar mažesni. Palyginti su kitomis šalimis, Lietuva tvarkosi gerai.

- Ar mūsų visuomenė yra pakankamai empatiška, kai kalbame apie tendencijas nesuvartotą, bet dar tinkamą maistą atiduoti neturtingiesiems?

- Nemanau, jog ši žinutė, kad nepanaudojamą maistą turime atiduoti vargšams, yra gera. Neturtingi žmonės taip pat turi orumą, įpročius ir teises, todėl neturėtume švaistomo maisto atiduoti jiems. Reikia mąstyti apie tai, kaip sumažinti klimato atšilimą, daryti taip, kad daugiau žmonių turėtų priėjimą prie maisto, galėtų jį vartoti ir taip sumažėtų badas. Tai yra per se. Nereikia atiduoti maisto neturtingiems žmonėms norint parodyti, kad kuriame kažkokią pridėtinę vertę.

- Lietuvoje kai kurie ūkių sektoriai pamažu traukiasi, vienas iš tokių yra pieno sektorius. Jūsų požiūriu, ar tai normalus procesas, jog mažieji nyksta, o į jų vietą stoja didieji ūkiai?

- Agrokultūrinis modelis, kurį turime, ir technologijos, kuriomis naudojamės nuo žaliosios revoliucijos, remia stambiuosius ūkius: jei tu didesnis, tu efektyvesnis. Tačiau dabar pradėjo atsirasti naujų technologijų, tarp jų IT, kurios nebūtinai sureikšmina tik didelius ūkius, bet atvirkščiai - mažus. Ir tai didina galimybes mažesniems ūkiams konkuruoti su didesniais.

Dabar esame perėjimo procese. Kai kuriems sektoriams, tarp jų ir pieno, yra svarbesnis dydis: jei turi 1000 karvių, esi efektyvesnis nei turėdamas 10 karvių. Tai yra pavyzdys, kaip išnaudojamos tradicinės technologijos, kurioms svarbus dydis. Tačiau, aš manau, kad vyriausybės turi padaryti pasirinkimą, ar jie nori turėti ūkininkus kaimuose, ar nori, kad jie būtų miestuose. Jeigu mes jų dabar neparemsime, ypač smulkiųjų, jie nesugebės konkuruoti su didžiaisiais. ES didieji ūkininkai gauna daugiausia paramos, nes principas yra toks, kad parama yra produktui, o ne ūkininkui. Tai ima keistis, Europos žemės ūkio komisaras pasiekė didelės pažangos su savo paskutine reforma, pabrėžiančia ūkininką, o ne jo pagaminamą kiekį maisto.

- Dėkoju už pokalbį.

ELTA


Šiauliai
Dalia Šidiškienė: moterys – šeimos kultūrinių patirčių ambasadorės
Artėjant gražiausioms metų šventėms, neretai tenka pasukti galvas dėl dovanų artimiesiems ir draugams. Namams prisipildžius ne visada reikalingų daiktų, vis dažniau renkamės dovanoti emocijas ir turiningą laiką. Būtent apie kultūros skleidžiamą grožį laidoje „Moterims 45+“ kalėjomės su Dalia Šidiškiene, kuri akcentuos, kad vidinį grožį kartais puoselėti gali būti net lengviau nei išorinį.
Kultūra | 3 MIN.
0
Akmenė
Lietuva
Gruodžio mėnesį Akmenės rajone vyko paramos akcija „Kalėdinė šypsena pafrontės vaiko, senolio, kario veide“, skirta Ukrainos žmonėms.
Aktualijos | 2 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
0
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena vartotojams – nuo sausio keičiantis elektros ir gamtinių dujų tarifams, rodmenis būtina deklaruoti iki 2025 m. gruodžio 31 d. imtinai.
Lietuva | 2 MIN.
0
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Lietuva | 3 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paskelbė apie naują karo laivų klasę, kuri bus pavadinta jo vardu – tokia garbė paprastai suteikiama tik buvusiems šalies vadovams.
Pasaulis | 3 MIN.
2


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone policijos pareigūnai nutraukė dviejų vairuotojų keliones. Abiejų girtumai viršijo dvi promiles, o vienam nedaug trūko iki sunkaus girtumo laipsnio.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Artėjant gražiausioms metų šventėms, neretai tenka pasukti galvas dėl dovanų artimiesiems ir draugams. Namams prisipildžius ne visada reikalingų daiktų, vis dažniau renkamės dovanoti emocijas ir turiningą laiką. Būtent apie kultūros skleidžiamą grožį laidoje „Moterims 45+“ kalėjomės su Dalia Šidiškiene, kuri akcentuos, kad vidinį grožį kartais puoselėti gali būti net lengviau nei išorinį.
Veidai | 3 MIN.
0
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Pakruojis
Radviliškis
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0
Gruodžio 19 dieną Pociūnuose vyko adventinis padėkos vakaras „Ant angelo sparnų gerumas supas“. Į šventę atvyko Pakalniškių seniūnijos seniūnas Tomas Žukaitis. Renginį pradėjo Pociūnų kultūros namų pop grupė „Spindulėlis“. Su advento papročiais supažindino ir šventinę nuotaiką kūrė Šeduvos kultūros ir amatų centro folklorinis ansamblis „Melnyčia“.
Kultūra | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Šiauliai
Artėjant gražiausioms metų šventėms, neretai tenka pasukti galvas dėl dovanų artimiesiems ir draugams. Namams prisipildžius ne visada reikalingų daiktų, vis dažniau renkamės dovanoti emocijas ir turiningą laiką. Būtent apie kultūros skleidžiamą grožį laidoje „Moterims 45+“ kalėjomės su Dalia Šidiškiene, kuri akcentuos, kad vidinį grožį kartais puoselėti gali būti net lengviau nei išorinį.
Veidai | 3 MIN.
0
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Ne vienas Kūčių ar Kalėdų išvakarėse pastebi, kad šventinis stalas – dar ne iki galo sustyguotas. Tačiau panikuoti nereikia, nes net ir per trumpą laiką galima pasigaminti skanių ir šventiškų patiekalų. Tereikia rinktis paprastesnius, greičiau paruošiamus receptus, kurie būtų nebrangūs ir lengvai pagaminami. Į pagalbą skuba žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“, kviesdamas pasigaminti tris greitus ir nebrangius patiekalus šventiniam stalui.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt trečioji – 357-oji metų diena (antroji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 9 dienos.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Ne vienas Kūčių ar Kalėdų išvakarėse pastebi, kad šventinis stalas – dar ne iki galo sustyguotas. Tačiau panikuoti nereikia, nes net ir per trumpą laiką galima pasigaminti skanių ir šventiškų patiekalų. Tereikia rinktis paprastesnius, greičiau paruošiamus receptus, kurie būtų nebrangūs ir lengvai pagaminami. Į pagalbą skuba žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“, kviesdamas pasigaminti tris greitus ir nebrangius patiekalus šventiniam stalui.
Virtuvė | 5 MIN.
0