PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 8 d. 20:40

„Slemas. Grįžtam namo!“: renginys, kuris kvietė sugrįžti į bendruomenę

Šiauliai

„Slemas. Grįžtam namo!“ / E. Tamošiūno nuotr.

Austėja KazlauskytėŠaltinis: Etaplius.LT


317461

Rugsėjo 7 d. Šiaulių dailės galerijoje įvyko šeštosios sakytinio žodžio poezijos – slemo – varžybos „Slemas. Grįžtam namo!“. Šį kartą susirungė aštuoni skaitovai, kurie pasidalino savo kurtais tekstais su žiūrovais. Slemeriai turėjo galimybę laimėti menininkės Živilės Žvėrūnos kurtą meno kūrinį ir buvusio slemerio, šiauliečio Kasparo Gruslio poezijos knygą.

„Šis slemas buvo tarsi pakvietimas sugrįžti namo, grįžti namo įvairiomis formomis, tai arba grįžti namo po vasaros, arba grįžti namo iš savo kelionių“, – teigė Šiaulių dailės galerijos kultūrinių renginių koordinatorė ir „Begemotas“ direktorė Roberta Stonkutė.

Anot „Begomotas“ direktorės, buvo noras žmonėms bei bendruomenei pasiūlyti kažką išskirtinio, kad „būtų įdomu į tą slemą sugrįžti“.

Ji pridūrė, kad slemeriai nebūtinai privalėjo pristatyti savo kūrinius namų ar sugrįžimo temomis.

„Tos temos susijusios su koordinačių apsibrėžimu ir vienaip ar kitaip mes pasiūlome slemeriam į jas reaguoti arba nereaguoti. Jos [temos] suteikia šiokios tokios įvairovės ir įdomumo pačiam vakarui, jis tampa išskirtiniu“, – sakė R. Stonkutė.

Paklausta, ką slemas reiškia Šiaulių miestui, ji atsakė, kad slemas yra puiki bendruomenės išsikalbėjimo forma ir jis turi egzistuoti, jeigu miestas nori išlikti gyvybingu.

„Manau, mažiau reikia reaguoti į statistiką, o daugiau gyventi savo mieste ir įsijungti į tuos judėjimus, nebūtinai tik pasyviai dalyvauti, ateiti, pažiūrėti, bet ir patiems išdrįsti paskaityti“, – pridūrė ji kalbėdama apie žemą Šiaulių miesto kultūros indeksą.

Pati R. Stonkutė slemui yra nesvetima. Jos slemo kelias prasidėjo maždaug prieš dešimt metų, tik tuomet ji nežinojo slemo taisyklių.

„Pasirodo, perskaitai vieną eilėraštį, tada vyksta balsavimas ir vyksta trys turai, tada vyksta kažkokios slemerių atkrintamosios ir už juos balsuoja ir juos vertina publika. Tai mano pažintis su slemu irgi buvo gan keista ir netikėta, bet mane iškart sudomino tokia forma, ji yra labai įtrauki, paveiki“, – teigė „Begemotas“ direktorė.

Slameriai ragina nebijoti ir būti drąsiais

Renginį laimėjusi Akvilė pasidalino, kad apie slemą sužinojo Tauragėje, vėliau pradėjo domėtis ir šią vasarą debiutavo Kaune, o vėliau atsidūrė čia, Šiauliuose.

„Taip netyčia išėjo, kadangi pati rašanti, tai taip ir pradėjau“, – sakė ji.

Anot Akvilės, būsimiems slemeriams ji palinkėtų „drąsos užlipti ant scenos ir drąsos būti savimi“.

„Tiesiog rašyti tai, kas pačiam patinka, nes žmonės jaučia, kas yra nuoširdu. Jeigu tau įdomu, tai ir kitiems bus įdomu“, – teigė nugalėtoja.

Taip pat varžybose dalyvavusi ir jau daugiau negu metus sleminanti Miglė teigė, kad idėjų tekstams kurti semiasi iš savo gyvenimo.

„Gal daugiau per sarkazmo ir ironijos prizmę, bet aš visada sakau, kad mano tekstai visada yra apie mane, apie mano kažkokią emociją, kažkokį jausmą, kažkokią situaciją, kuri buvo juokinga arba rimta. Kartais galbūt apie kažkokią aliuziją, kaip galėjo kažkas įvykti“, – sakė Miglė.

Paklausta, ar pastebėjo pokyčių, koks slemas buvo anksčiau ir koks jis yra dabar, Miglė atsakė, kad dabar matė daugiau improvizacijos.

„Dabar slemas yra labiau improvizuotas mano akimis, nes aš prisimenu, kai pati dalyvavau pirmame sleme, vos ne mintinai bandžiau iškalti tekstą, kad neduok dieve ne taip pasakysiu žodį“, – atviravo ji.

Gvido, kuris užėmė antrąją vietą, sleminimo pradžia buvo šiek tiek kitokia.

Pasak jo, savaitė prieš debiutą Panevėžyje jis Šiauliuose vedė slemo varžybas.

„Dažniausiai būna, kad tu ateini, kaip žiūrovas, po to galbūt dalyvis, komisijos narys, o po to galbūt vedi slemą. Aš visai iš kitos pusės pradėjau“, – pasakojo slemeris.

Jis prisipažino, kad kurdamas jis bando pažinti save.

„Kai medituoju arba turiu kažkokią emociją savy ir bandau ją pagauti, ją suprasti ir būtent rašant, kuriant tą suprantu“, – teigė jis.

Gvidas taip pat ragina būsimiems slemeriams nebijoti, o pats lipdamas į sceną sau pasako vieną citatą.

„Drąsus yra ne tas, kuris nieko nebijo, o tas, kuris bijo ir vis tiek daro“. Būtent ši citata bent jau visus šiuos metus kiekvieną kartą lipant ant scenos nesvarbu, kokia būtų scena, mane truputį nuramina“, – sakė jis.