PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Gegužės 12 d. 18:09

Slaptas ingredientas, kad kiaušinienė būtų ypač puri

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


300532

Kiaušiniai – pigus ir greitas būdas paruošti sočius, naudingus pusryčius. Todėl nenuostabu, kad plakta kiaušinienė dažnam yra vienas pirmųjų išmoktų patiekalų, visgi ne visada ji pavyksta tobulai. Išeitis labai paprasta.

Patarimai, kad kiaušinienė pavyktų kaskart

Nedaug yra tokių greitų, maistingų ir skanių patiekalų, kaip kiaušinienė. Tokia įprasta dažnuose namuose, bet ji vis tiek gali ne kartą nustebinti. Iš pirmo žvilgsnio jos paruošimas yra visiškai paprastas, tačiau kiekvienas maisto gaminimo entuziastas žino – kiaušinienę sugadinti gali net ir mažiausia klaida.

Ka daryti, kad kiaušinienė kaskart pavyktų puri, aksominė ir būtų puikaus skonio?

Nemuškite kiaušinių tiesiai į keptuvę, bet ir neperplakite. Kiaušiniams reikia labai mažai laiko, kad jie imtų tirštėti, todėl kai į keptuvę pateks paskutinis kiaušinis, pirmieji jau bus pakepę. Todėl geriausia juos lengvai paplakti dubenyje. Svarbu paminėti, kad jų nereikėtų maišyti per ilgai, o tik tol, kol susijungs į vientisą masę. Priešingu atveju gausite atvirkštinį efektą ir kepant kiaušinienė taps kieta.

Papildomas trynys pagerins skonį. Jei norite, kad patiekalas būtų sodresnis ir kreminis, įmuškite papildomą kiaušinio trynį dviem sveikiems kiaušiniams. Gautas skonis pradžiugins daugelį gurmanų.

Naudokite sviestą, o ne aliejų. Ne nuodėmė naudoti kokius tik norite riebalus, tačiau sviestas paprastai laikomas tinkamiausiu pasirinkimu, nes suteikia šiek tiek papildomo saldaus, pieniško skonio. Tokiam paprastam patiekalui kaip kiaušinienė šis papildomas poskonis gali būti labai svarbus.

Įlašinkite šiek tiek citrinos sulčių. Pasiūlymų, ko įdėti į kiaušinius, kad jie būtų puresni, gausu įvairių: vieni pila pieno, kiti pieną dar sumaišo su vandeniu, taip pat populiaru naudoti ir grietinėlę, šaukštą grietinės ar šiek tiek majonezo. Visgi geriau rinktis jokių papildomų kalorijų nepridedantį variantą – šiek tiek šviežių citrinos sulčių.

Supylę kiaušinius į keptuvę, įpilkite vos kelis lašus citrinos sulčių ir gerai išmaišykite. Kiaušinyje esančios medžiagos reaguoja su citrinos sulčių rūgštimi ir taip susidaro mažyčiai oro burbuliukai tekstūroje, tarsi kišenėlės. Dėl jų kepami kiaušiniai tampa lengvesni ir puresni. Be to, rūgštis ir šiek tiek palėtina kepimo procesą, todėl kiaušinienė iškepa tolygiau, palaipsniui. Tik nepadauginkite – dviem ar trims kiaušiniams visiškai pakaks ½ arbatinio šaukštelio citrinos sulčių.

Kepkite ant mažos kaitros. Kiaušinienė ir taip yra paruošiama vos per kelias minutes, tad skubinti šio proceso, didinant kaitrą, nereikėtų. Perkaitinti baltymai išstumia drėgmę, todėl kiaušinienė bus kietesnė, labiau guminė.

Kai kurie šefai netgi rekomenduoja apskritai plaktus kiaušinius pilti dar net į neįkaitusią keptuvę, taip jie išlaikys daugiau drėgmės. Taip pat galite kartkartėmis nukelti keptuvę nuo ugnies ir pamaišyti. Taip ji bus vientisesnė ir labiau kreminė.

Prieskoniais gardinkite pačioje pabaigoje. Paprasčiausiai kiaušinienei visiškai pakanka tik šiek tiek druskos ir šviežiai maltų pipirų. Jeigu mėgstate intensyvesnį skonį, galite pagardinti ir maltais čili pipirais, paprikų dribsniais, kitais įvairiais prieskoniais.

Kad ir ką pasirinksite, prieskonius įmaišykite pačioje kepimo pabaigoje, prieš pat nukeliant keptuvę nuo ugnies. Taip išvengsite pavandenijusios kiaušinienės, ji bus puikios konsistencijos.