REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 14 d. 15:14

Skulptūra „Verksmas“ įsikurs naujoje vietoje

Šiauliai

A. Rutkausko nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių dailės galerija


304828

Birželio 19 d., trečiadienį, 17.30 val. Gintauto Lukošaičio skulptūra „Verksmas“ bus pristatyta naujoje, jau nuolatinėje vietoje – Šiaulių miesto centrinės aikštės apžvalgos pastate.

Naują „Verksmo“ buveinę su trenksmu atvers perkusininkas Gintautas Gascevičius, o muzikinį foną susirinkusiems kurs didžėjus Arturas Vai.

2015 m. Šiaulių dailės galerija surengė skulptūrų plenero konkursą, kurį laimėjo šiauliečio skulptoriaus Gintauto Lukošaičio „Verksmas“. Skulptūra buvo atrinkta iš 21 konkursui pateikto pasiūlymo. Paauksuota verkiančios mergaitės skulptūra įsikūrė apleistoje Prisikėlimo aikštėje ir sukėlė tokį socialinį, kultūrinį, estetinį bei politinį skandalą, kad jo aidas dar iki šiol sklando visuomenėje.

Plūstelėję nevilties šūksniai, straipsniai ir reportažai, peticijos ir protesto akcijos sklido įvairiose žiniasklaidos priemonėse, įtraukė skirtingus socialinius sluoksnius, jautriausiesiems ilgai nedavė ramybės. Aistros aprimo po skulptūros iškėlimo 2017 metais.

Prisikėlimo aikštėn verkianti mergaitė sugrįžta kaip viešųjų erdvių meno išraiška, leidžianti įžvelgti įvykusius pokyčius: mergaitė pravirko dėl sovietmečiu sudarkytos miesto aikštės, dėl apleistumo jausmo, o dabar ji įsikuria jau naujoje, sutvarkytoje aplinkoje, todėl ir verksmas atrodo ne toks reiklus, pasikeitusi jo intonacija tiesiog primena unikalią šio kūrinio eksponavimo istoriją.

Praėjus beveik dešimtmečiui, skulptūra pagaliau įsikurs nuolatinėje vietoje, tarsi kviesdama ir mus nurimti. Reiklus vaiko verksmas yra labai natūralus ir spontaniškas kvietimas reaguoti, išgirsti, suprasti. Skulptūra „Verksmas“ – tai tarsi mūsų veidrodis: juk ir mes nuolat esame kažkuo nepatenkinti, verkšlename ir reikalaujame... Tik ar mokame įsiklausyti ir susitarti? Galbūt ši vieta taps patrauklia tiek miestiečiams, tiek svečiams – paglostyti mergaitės galvą ir numalšinti kylantį nerimą...

Skulptūros pastatymo Šiaulių miesto centrinės aikštės apžvalgos pastate projekto autorius – dizaineris Darius Linkevičius.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA