PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 5 d. 22:02

Skubiam donoro organo pergabenimui iš Lenkijos pasitelktas Karinių oro pajėgų orlaivis

Lietuva

Lietuvos kariuomenės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Lietuvos kariuomenė


308082

Liepos 5 d. Nacionalinio transplantacijos biuro prašymu dėl skubaus donoro organo pargabenimo iš Lenkijos buvo pasitelktas Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) transporto orlaivis L-410.

Apie 12.00 val. KOP transportinis lėktuvas L-410 pakilo iš Šiaulių Aviacijos bazės ir po sustojimo Vilniaus oro uoste kartu su medikų komanda išskrido į Krokuvą Lenkijoje. Gydytojų komanda kartu su perimtu donoro organu apie 21.30 val. nusileido Vilniuje. Po sėkmingai įvykdytos užduoties KOP orlaivis grįš į dislokacijos vietą Šiauliuose.

KOP orlaivio skrydis į kaimyninę Lenkiją įvyko dėl 2023 m. rugsėjo pabaigoje su Nacionalinio transplantacijos biuru pasirašytos bendradarbiavimo sutarties, kuria buvo išplėstas Europos šalių, į kurias skristų KOP orlaiviai donorų organų pergabenimui, sąrašas, tarp jų įtraukiant Lenkiją, Vokietiją bei Čekiją.

Donorinių organų ir audinių gabenimas yra viena iš Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių, kurias vykdo taikos meto užduočių operacinėms pajėgoms priskirti nuolatinėje parengtyje budintys kariuomenės vienetai.