PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2019 m. Lapkričio 20 d. 10:46

Skanu, sotu ir sveika. Kaip pagaminti?

Telšiai

Reporteris AgnėŠaltinis: Etaplius.lt


107446

Lapkričio 18 dieną Plungės visuomenės sveikatos biuro iniciatyva Plungės technologijų ir verslo mokykloje vyko ugdymo įstaigų virėjoms ir dietistėms, darželių auklėtojoms ir direktorėms, vaikų tėveliams skirti mokymai „Sveikatai palanki mityba“. Patarimais, kaip gaminti maistą skaniai, sočiai ir sveikai dalijosi VšĮ „Tikra Mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė ir maisto technologijų specialistė Gintarė Karpavičiūtė, kuri specializuojasi sveikatai palankių patiekalų ir produktų receptūrų kūrimu. Dalyvių užsiregistravo tiek, kad teorijos ir praktiniai mokymai vyko visą dieną.


Foto galerija:

dmok1-43905.jpg
dmok2-43906.jpg
dmok3-43907.jpg
dmok4-43908.jpg
dmok5-43909.jpg
dmok6-43910.jpg
dmok8-43912.jpg
dmok9-43913.jpg

Nuo gruodžio vidurio ugdymo įstaigoms vaikų valgiaraščio nebereikės derinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, tačiau šiose įstaigose būtina užtikrinti vaiko sveikatai palankią mitybą. D. Gasparavičienė pasidalino rekomendacijomis, ką, kaip ir kiek valgyti, o G. Karpavičiūtė nešykštėjo praktinių patarimų, ką gaminti vaikams, kad būtų išsaugota kuo daugiau organizmui naudingų maistinių medžiagų.

Lektorės atkreipė susirinkusiųjų dėmesį, kad gyvename tukinančioje aplinkoje: daug valgome, mažai judame. Greitas maistas ir jo gamybai naudojami rafinuoti produktai tapo dažnos šeimos kasdienybe. Perkame, kas skanu ir greitai paruošiama, o šios kategorijos produktai toli gražu nėra patys sveikiausi.

Kas trukdo suaugusiam žmogui sveikai maitintis ir gaminti sveikatai palankius patiekalus savo vaikams? Galima išskirti keletą priežasčių: blogi įpročiai šeimoje, žinių apie sveikatai palankų maistą trūkumas, gana agresyvi nesveiko maisto reklama viešosiose erdvėse, per mažas sveikų produktų pasirinkimas. Lektorės rekomendavo atidžiau skaityti perkamo produkto etiketes ir rinktis kuo grynesnius produktus be pridėtinio cukraus (monosacharidų arba disacharidų), druskos, dažiklių, transriebalų. Savaime suprantama, kad sveikesnis kuo mažiau technologiškai perdirbtas produktas. Gaminant sveikai daug ką lemia ir pasirinktas tausojantis maisto gamybos būdas.

Žmogaus sveikata daug kuo priklauso nuo jo gyvensenos ir mitybos. Žvelgiant per šią prizmę maistas žmogui gali būti ir vaistas, todėl labai svarbu nuo mažumės maitintis subalansuotai, kad dienos racione užtektų visų organizmui reikalingų medžiagų. Renkantis sveiką mitybą lektorės siūlė nepamesti sveiko proto ir produktus be laktozės ar glitimo rinktis tuo atveju, jei vaikas turi alergiją tam tikram maistui.

VšĮ „Tikra Mityba“ specialistės atkreipė dėmesį, jog gaminti valgį vaikams reikia su meile, o patiekalus darželyje patiekti estetiškai. Paprasta košė vaikams daug skaniau atrodys papuošta uoga, smulkintais riešutais ar sėklomis, sriuba ar karštas patiekalas bus daug gardesnis, jei leisite vaikui maistą pasibarstyti žalumynais. Malonūs prisiminimai išliks ilgam.

Vyko ir praktiniai užsiėmimai. Maisto technologijų magistrė G. Karpavičiūtė maisto ruošimo laboratorijoje pristatė keletą sveikų patiekalų receptų ir pakvietė mokymų dalyves pagaminti desertų ir kokteilių.