PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 30 d. 13:14

Su simfoninio orkestro didybe uždarytas XXI tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis

Šiauliai

Fot. E. Tamošiūnas

Šiaulių „Aušros“ muziejusŠaltinis: Etaplius.LT


316211

2024 m. rugpjūčio 29 d. Chaimo Frenkelio vilos parke (Vilniaus g. 74, Šiauliai) su simfoninio orkestro didybe uždarytas XXI tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis. Finaliniame koncerte pasirodė solistas iš Vokietijos Christian Segmehl (saksofonas) ir Kauno miesto simfoninis orkestras. Dirigentas – Kaspar Mänd (Estija).

Nebe pirmą kartą Tarptautiniame Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalyje dalyvaujantis Kauno miesto simfoninis orkestras, šiauliečiams paruošė itin šventišką ir pakilią programą, kurioje skambėjo Astor Piazzolla, Georges Bizet, Franz von Suppé ir kitų kompozitorių kūriniai. Dirigavo – Kaspar Mänd (Estija).

Besibaigiančios vasaros fone susirinkusieji išgirdo ir specialiai į Lietuvą atvykusį saksofonininką Christian Segmehl (Vokietija). Atlikėjas – populiarus saksofonininkas, grojęs su daugeliu žinomų orkestrų tiek Vokietijoje, tiek už jos ribų. Jo koncertų geografija apima Europą, Pietryčių Aziją, Pietų Afriką, Kanadą ir JAV. Jam kūrinius skyrė tokie kompozitoriai kaip: Moritz Eggert, Enjott Schneider, Viola Falb, Věra Čermáková, Michael Essl, Tom Smith, Ulrich Schultheiss.

XXI tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis, tradiciškai prasidėjęs liepos 6-ąją, per du mėnesius pakvietė žiūrovus į 9 renginius. Du koncertai buvo išvykstamieji – muzika skambėjo Telšių ješivoje ir Burbiškio dvare (Radviliškio r.). Festivalyje taip pat pasirodė atlikėjai iš Italijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Estijos. Vienas renginys buvo skirtas vaikams ir jų tėveliams. Daug žiūrovų dėmesio sulaukė legendinis Vokietijos varinių pučiamųjų ansamblis „German Brass“, kuris Lietuvoje pasirodė pirmą kartą. Rugpjūtį visus stotis iš vietų ir dainuoti privertė F. Sinatros dainos, atliekamos Dainoto Varno ir Kauno bigbendo. Dar šią savaitę įvyko ir naktinis Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis.

Festivalio metu ir dar visą rugsėjo mėnesį Chaimo Frenkelio vilos parke eksponuojama lauko paroda, skirta Tarptautiniam Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivaliui. Pirmasis festivalis įvyko dar 2004 m., per šį laiką jis augo ir plėtėsi, pasirodymus surengė įvairūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai, muzikantai, menininkai. Paroda atskleidžia, kada festivalis tapo tarptautiniu, kada išplėtė savo geografiją, kokių šalių atstovai pasirodė festivalio scenoje, kokius menus buvo galima išvysti per dvidešimtmetį ir kt.

Festivalio meno vadovas – Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, dirigentas Robertas Šervenikas.

Organizatoriai: Šiaulių „Aušros“ muziejus, VšĮ „Sielai“. Projektą finansuoja: Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba. Rėmėjai: „Sabalin“, „Bleu de Frenkel“.Draugai: gėlių ir dovanų salonas „Dabija“. Festivalį įgarsina – MB „SLS Tech“.


Foto galerija: