PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 19 d. 08:15

Skaistakalnio parke Vasarvidžio šventė vyks nuo vidurdienio iki vidurnakčio

Panevėžys

P. Židonio nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Panevėžio miesto savivaldybė


305444

Jau šį sekmadienį, birželio 23-iąją, visus panevėžiečius bei miesto svečius savivaldybė kviečia apsilankyti ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventėje – Vasarvidyje. Ji šiemet vyks Skaistakalnio parke.

„Džiaugiamės, kad Skaistakalnio parkas sutvarkytas ir šiemet Vasarvidžio šventė vėl vyks nuo seno įprastoje vietoje. Kviečiu visus – didelius ir mažus – birželio 23 d. prisiminti mūsų kraštui būdingus vidurvasario šventės ritualus, pabendrauti, pasilinksminti, pasidžiaugti ilgiausia metų diena“, – dalyvauti renginyje kviečia Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir meno skyriaus vedėja Asta Čeponienė.

Vasarvidžio šventė Skaistakalnio parke prasidės vidurdienį. Nuo 12 val. tautinio ir kulinarinio paveldo puoselėtojai, amatininkai, profesionalūs menininkai, prekybininkai kvies į mugę, kurioje prekiaus ne tik šventėms, bet ir kasdienai reikalingais produktais, rankų darbo kūriniais ir pan.

Vakarop, nuo 18 val., prasidės tradicinė vartų (prausimosi) ceremonija, vyks įvairios edukacinės, etnokultūrinės programos. Atėjusieji bus kviečiami pasigaminti knygos skirtukų, sudėlioti dėlionę, pasinerti į augalų antspaudų magiją, iš laukinių augalų nusipinti vainikus, paragauti žolelių arbatos ir kt. Mažiausius šventės dalyvius Panevėžio lėlių vežimo teatro aktoriai kvies į spektaklį „Trys paršiukai“, veiks žaidimų kiemas, kuriame jie galės išbandyti įvairių pramogų, veiks įvairios atrakcijos, triušių paroda ir kt.

Nuo 19 val. visų akys kryps į sceną, kurioje renginio vedėjas charizmatiškasis Viktoras Stanislovaitis pristatys Joninių papročius. Folklorinę programą atliks etnografinis ansamblis „Pulkelis“, vyks mažoji dainų šventė „Kur giria žaliuoja“, kurioje net 120 dainininkų atlikdami įvairius kūrinius, tokius kaip V. Kernagio „Mūsų dienos kaip šventė“, J. Gudavičiaus „Kur giria žaliuoja“ ir kt., sukurs įžangą į jau visai netrukus Vilniuje vyksiančią 100-mečio Dainų šventę. Scenoje pasirodys ir šokėjai. Net 100 jų atliks 10 tautinių šokių kompozicijų.

Nuo 20.30 val. renginį organizuojantis Panevėžio kultūros centras visus dalyvius tradiciškai kvies pasveikinti varduvininkus – Jonus ir Janinas, eiti ieškoti paparčio žiedo, atlikti vainikėlių plukdymo ritualą. Na, o kokia gi šventė be įspūdingo Vasarvidžio laužo? Laužui įsiliepsnojus 21.30 val. scenoje pasirodys Klaipėdos jaunimo teatro grupė „Graži ir ta galinga“ pristatys muzikinę programą „Mimozos ir sirenos“. Pačių ištvermingiausiųjų renginio dalyvių nuo 23 iki 24 val. lauks didžėjus.

Ilgiausią metuose dieną ir trumpiausią naktį kviečia turiningai praleisti Skaistakalnio parke.