PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 5 d. 13:19

„Šiuolaikinis Ukrainos sakralinis menas Zarasuose

Zarasai

Zarasų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Zarasų rajono savivaldybė


308011

Dvidešimt dvi stiklo ikonos, sukurtos XXI a. pirmajame dešimtmetyje Vinicoje (Ukraina), pirmą kartą Lietuvoje pristato šiuolaikinį ukrainiečių menininkų požiūrį į istorinę šio krašto sakralinio meno tradiciją.

Pagal A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus bendradarbiavimo sutartį su privačiu Ukrainos namų ikonų ir senienų muziejumi „Ukrainos dvasia“ iš karo niokojamos Ukrainos į saugų prieglobstį Anykščiuose 2024-ųjų pavasarį atkeliavo šis stiklo ikonų rinkinys.

Tai – jau trečioji sakralinio meno paroda, per dvejus karo metus pasiekusi Lietuvą ir pradėjusi keliones po mūsų šalies atminties institucijas. Senovinių ikonų ir skulptūrų rinkinys su angelais ir šventaisiais pernai aplankė per dešimtį Lietuvos parodų salių ir šiuo metu eksponuojamas Marijampolėje, namų ikonų kolekciją pristatė Kėdainių muziejininkai. Stiklo ikonas pirmieji šalyje pamatys Zarasų krašto muziejaus lankytojai.

Ukrainos sakralinio meno pavyzdžiai, keliaujantys po Lietuvą, – tai tarsi karo pabėgėliai, laimingai išvengę sunaikinimo ir tęsiantys savo misiją Lietuvoje. Tai milžiniško ukrainiečių kultūros paveldo lobyno trupinėlis, šiuo sunkiu Ukrainos valstybei metu tapęs kūrybinių galių ambasadoriumi.

Kūriniai, atkeliavę į Lietuvą, kaip ir nuo karo pasitraukę ukrainiečiai – margaspalviai, tarsi atsitiktinai lemties susieti. Gal ne patys gražiausi, kai kurie gal pirmiau restauratoriams, o ne ekspozicijai skirti, bet šiuo metu jie turi savitą misiją – tapti dvasinio atokvėpio erdve pirmiausiai ukrainiečiams, laikinai gyvenantiems Lietuvoje.

Karo metu gimusią idėją nors dalį Ukrainos meno vertybių perkelti į Lietuvą įgyvendino kolekcijos savininkė Ukrainos namų ikonų ir senienų muziejaus „Ukrainos dvasia“ įkūrėja Olga Bogomolec ir muziejaus direktorius Jurijus Rudnickis kartu su Anykščių krašto Garbės ambasadoriumi Ukrainoje Virginijumi Strolia. Parodų ciklas, kuriuo siekiama aprėpti visus šalies muziejus, yra Ukrainos ir Lietuvos solidarumo santykių išraiška.

Susipažinusi su ikonomis, atgabentomis į mūsų kraštą, Lietuvos dailės istorikų draugijos pirmininkė menotyros mokslų daktarė Jurgita Kristina Pačkauskienė, vadovaujanti ikonų tapybos studijai „Ut unum sint“ prie Vilniaus dominikonų vienuolyno, sakė, kad meno kūriniuose itin jaučiama stačiatikių ir katalikiškosios tradicijos paribio dvasia. Tiek vaizdavimo būdu, tiek ir siužeto turiniu namų bei cerkvių ikonos tarsi pasakoja universaliąją krikščionybės istoriją.

Paroda Zarasų krašto muziejuje veiks iki liepos 31 d.