REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 20 d. 21:31

Siūloma keisti valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypų pardavimo ir nuomos tvarką

Lietuva

Etaplius.LTŠaltinis: Aplinkos ministerija


301792

Aplinkos ministerija parengė ir teikia derinti Vyriausybės nutarimo ,,Dėl valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypų pardavimo ir nuomos“ projektą, kuriuo suvienodintos šio nutarimo ir Žemės įstatymo sąvokos ir terminai, atsisakyta įstatymus dubliuojančių nuostatų, patikslinti teisės aktų pavadinimai, atlikti kiti redakciniai pakeitimai.

Projektu siūloma, kad Valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypų pardavimo taisyklių, tvirtinamų šiuo Vyriausybės nutarimu, nuostatos dėl įsiterpusių valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypų būtų patikslintos pagal aktualios redakcijos Žemės įstatymą ir Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymą. Taip pat atsisakyta valstybinės žemės ūkio paskirties žemės pardavimo sutarties formos, nes pagal šiuo metu galiojančias Žemės įstatymo nuostatas Vyriausybei pavesta tvirtinti tik žemės nuomos pavyzdines sutarčių formas.

Siūloma, kad nutarimu patvirtintų Valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypų nuomos taisyklių nuostatose būtų numatyta, kad jei prašomas išnuomoti žemės sklypas patenka į Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritoriją, valstybinės žemės nuomotojas prašytų už saugomos teritorijos apsaugą atsakingą saugomos teritorijos direkciją nustatyti žemės naudojimo apribojimus. Saugomos teritorijos direkcija žemės naudojimo apribojimus nustatytų per 5 darbo dienas gavusi prašymą.

Nuo 2025 m. asmenys prašymus dėl žemės sklypų pardavimo ar nuomos, su tuo susijusius dokumentus valstybinės žemės pardavėjui ar nuomotojui teiktų tik per Žemės informacinę sistemą. Taip pat šioje sistemoje vyktų valstybinės žemės sklypų pirkimo–pardavimo sutarties sudarymo ir pasirašymo procesas. Šios Vyriausybės nutarimo nuostatos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.

Pastabas ir pasiūlymus dėl šio Vyriausybės nutarimo projekto galima teikti Teisės aktų informacinėje sistemoje (TAIS) iki birželio 5 d.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA