PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 30 d. 07:01

Siūloma dvigubinti vienkartinę išmoką gimus vaikui

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


302820

Siekiant paskatinti gimstamumą, siūloma dvigubai padidinti vienkartinę išmoką gimusiam vaikui.

Ketvirtadienį Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Vaida Giraitytė-Juškevičienė ketina pateikti parlamentui Išmokų vaikams įstatymo pataisas, kuriomis siūlo kiekvienam gimusiam vaikui skirti 22 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinę išmoką. Šiuo metu tai sudarytų 1210 eurų.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, gimstamumas Lietuvoje nuo 1994 m. pastoviai kito, bet bendra tendencija buvo mažėjanti. Bendrai šis rodiklis (t.y. gimstamumas 1000-iui gyventojų) per pastaruosius 29 metus (1994-2023 m.) sumažėjo nuo 11,6 iki 7,0, arba beveik 40 proc.

„Nors emigracijos mastai per pastaruosius kelerius metus sumažėjo, tačiau Lietuva yra tarp sparčiausiai ne tik Europoje, bet ir pasaulyje demografiškai nykstančių šalių. Gimstamumas ir ilgesnė tikėtina gyvenimo trukmė keičia Lietuvos gyventojų amžiaus piramidę: sparčiai mažėja vaikų, jaunimo ir vidutinio amžiaus gyventojų“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Projektą kartu su V. Giraityte-Juškevičiene teikia Seimo nariai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Valentinas Bukauskas ir Viktoras Fiodorovas.

Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų nuo kitų metų.

Šiuo metu kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka.