PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 13:40

Šiukšlintojai Kėdainiuose drausminami piniginėmis nuobaudomis

Kėdainiai

Etaplius.LTŠaltinis: Kėdainių rajono savivaldybė


317989

Prie atliekų konteinerių sukrauti seni baldai, statybinės atliekos, buitinė technika, žaliosios atliekos ir kitos stambių gabaritų atliekos bjauroja miesto veidą, kelia pavojų sveikatai, apsunkina tvarkytojų darbą.

Tačiau pažeidėjai nėra nepagaunami, nes mieste gausėja vaizdo stebėjimo kamerų viešose erdvėse ir atliekų surinkimo vietose.

Tam, kad apsaugotų kėdainiečių teisę į švarią aplinką, Kėdainių rajono savivaldybė šalia konteinerių per kelis metus jau įrengė 10 stacionarių vaizdo stebėjimo kamerų. Pažeidėjai taip pat fiksuojami ir kilnojamomis vaizdo stebėjimo kameromis. Vaizdo stebėjimo kameros yra aukštos raiškos, todėl pažeidėjus užfiksuoja ne tik dieną, bet ir naktį.

Neturėtume kada užsimanę prie konteinerių palikinėti ir senų baldų, didelių buities rakandų, virtuvės, vonios įrangos, statybinių atliekų, padangų, žaliųjų atliekų ir pan.

Kėdainių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai šią savaitę nustatė asmenis, kurie, išardę buitinę techniką, jos plastikines ir izoliacines dalis išmesdavo prie Kėdainių m. Tulpių, P. Lukšio, Kęstučio gatvėse esančių komunalinių atliekų konteinerių. Asmenis už atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

Iš gyventojų baldus, buitinę techniką, elektronikos, statybines atliekas ir kitas stambiagabarites atliekas priimama nemokamai Didelių gabaritų ir pavojingų atliekų surinkimo aikštelėje, adresu: J. Basanavičiaus g. 97A, Kėdainiai, tel. +370 682 55784 , darbo laikas: I ‒ nedirba, II‒V −10.00–19.00, VI − 9.00–16.00, VII ir švenčių dienomis nedirba, pietų pertrauka − 13.00–13.45 val.

Senas padangas, kurios numestos bet kur dūla daugiau kaip 120 metų ir teršia aplinką, gyventojai gali irgi nemokamai priduoti pardavėjui. Įsigiję naujas padangas, senąsias, to paties tipo transporto priemonei tinkančias padangas, galite nemokamai palikti prekybininkams. Tas pats principas galioja ir keičiant padangas autoservisuose. Suteikdami vartotojui paslaugą, prekybininkai ir autoservisai yra įpareigoti priimti nebereikalingas ar naudojimui nebetinkamas padangas. Šia paslauga dabar galima pasinaudoti, jei padangų atiduodama tiek pat, kiek įsigyjama, ar keičiama ir jeigu nenaudojamos padangos skirtos to paties tipo transporto priemonei. Panaudotos padangos, alyva, filtrai, aušinimo skysčiai, akumuliatoriai ir kitos atliekos iš gyventojų nemokamai surenkamos ir Didelių gabaritų ir pavojingų atliekų surinkimo aikštelėje.

Dar vis vyrauja nuomonė, kad atliekų rūšiavimas ar tvarkymas yra „komunalininkų“ darbas, todėl pamatęs krūvą ne vietoje suverstų atliekų, tik tyliai susimąsto, kad kažkas blogai atliko savo darbą. Tuo tarpu pranešti apie šiukšlintojus viešosiose erdvėse ryžtasi ne kiekvienas. Tyla, nepastebėjimas, susitaikymas šiukšlintojus drąsina veikti toliau.

Antra vertus, vis daugiau žmonių supranta, kad nors miesto tvarkytojai yra labai svarbūs, bet be mūsų visų pagalbos vien jų pastangų neužteks palaikyti kasdieninę švarą. Dėl to labai svarbu visų labui pranešti apie ne vietoje paliekančius atliekas pažeidėjus. Tik nuo mūsų visų bendrų pastangų priklauso miesto grožis, todėl nesirinkime tylos, bet nedelsdami kartu išgyvendinkime ydingus įpročius. Šią savaitę Vilainių seniūnijoje pilietiškų gyventojų pagalba buvo nustatyti asmenys prie komunalinių atliekų konteinerio palikę maišus su tekstile, tarp kurių buvo rasti ir pažeidėjo asmens dokumentai.

Pastebėjus atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų pažeidėjus, prašome užfiksuoti (fotografuoti, filmuoti) pažeidimą ir nedelsiant kreiptis į skubiosios pagalbos tarnybą telefonu 112 (visą parą) arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija.lt, taip pat informaciją galima pateikti Viešosios tvarkos skyriui el. p. viesojitvarka@kedainiai.lt.

Nesilaikymas savivaldybių tarybų patvirtintų Atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų. Pakartotinai padarytas nusižengimas užtraukia baudą nuo 140 iki 600 eurų.