PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 9 d. 17:40

Sirijos gynybos ministerija: Izraelis sudavė smūgių netoli Viduržemio jūros pakrantės

Pasaulis

Sirija. EPA-ELTA nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


308579

Izraelis sudavė smūgių netoli Sirijos Viduržemio jūros pakrantės ir padarė žalos, antradienį pranešė sirų gynybos ministerija.

„Apie 0 val. 20 min. [vietos ir Lietuvos laiku] priešas Izraelis surengė oro ataką iš Viduržemio jūros pusės [...] taikydamasis į vietovę netoli Banijaso miesto“, – nurodė Gynybos ministerija.

Tai jau trečias kartas šiais metais, kai Izraelis atakavo Banijasą, nurodė karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

SOHR, turinti šaltinių Sirijoje tinklą, pridūrė, kad dvi žydų valstybės raketos buvo nukreiptos į mažiausiai du pastatus, iš kurių vienas priklauso oro gynybos batalionui.

Šioje teritorijoje, kuri yra Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybės tvirtovė, taip pat yra įsikūrę Irano kariniai patarėjai, pridūrė SOHR.

Gegužę Sirijos gynybos ministerija nurodė, kad per Izraelio antskrydį Banijase žuvo mergaitė ir dar 10 civilių buvo sužeisti.

Kiek vėliau buvo pranešta, kad per Izraelio drono smūgį Sirijoje žuvo buvęs libaniečių judėjimo „Hezbollah“ lyderio apsauginis.

SOHR nurodė, kad per smūgį žuvo du automobilyje buvę „Hezbollah“ nariai, o vairuotojas siras buvo sunkiai sužeistas. Sirijos institucijos ir Izraelio kariuomenė kol kas nepateikė jokių komentarų.

Vėliau „Hezbollah“ identifikavo kovotoją kaip Yasserą Nemrą Qranbishą, nors neatskleidė jo žūties detalių.

Daugiau nei prieš dešimtmetį prasidėjus Sirijos pilietiniam karui, Izraelis surengė šimtus antskrydžių, daugiausia nukreiptų prieš sirų kariuomenės pozicijas ir Irano remiamus kovotojus, įskaitant Libano judėjimą „Hezbollah“.

Smūgių padaugėjo po spalio 7-osios, kai po precedento neturinčio islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį kilo karas Gazos Ruože.

Izraelis retai komentuoja pavienius smūgius Sirijoje, tačiau ne kartą yra sakęs, kad neleis savo aršiam priešui Iranui plėsti savo pozicijų šioje šalyje.