PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 15 d. 16:12

Sirijoje renkamas parlamentas, galintis sudaryti sąlygas B. al Assadui pratęsti valdymą

Pasaulis

SCANPIX nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


309541

Sirijoje pirmadienį renkamas naujas parlamentas ir nors daug staigmenų nesitikima, rinkimai gali atverti kelią konstitucijos pataisai, kuria būtų pratęstas prezidento Basharo al Assado valdymas.

Tai ketvirti rinkimai nuo 2011 metų, kai masiniai antivyriausybiniai protestai ir brutalus saugumo pajėgų susidorojimas su demonstrantais peraugo į tebesitęsiantį pilietinį karą. Balsavimas vyksta šalį krečiant ekonominei krizei, dėl kurios vyksta mitingai šalies pietuose.

Į rinkimus neįtraukti sukilėlių kontroliuojami Sirijos šiaurės vakarai ir šiaurės rytai, kur veikia JAV remiamos, kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF).

Rinkimų teisę turinčių žmonių skaičius taip pat nepaskelbtas, be to, skirtingai nuo prezidento rinkimų, milijonai užsienyje gyvenančių sirų, kurių skaičius išaugo prasidėjus pilietiniam karui, neturi teisės balsuoti už įstatymų leidėjus.

Vakarų šalys ir B. al Assado kritikai teigia, kad rinkimai vyriausybės kontroliuojamose Sirijos teritorijose nėra nei laisvi, nei sąžiningi.

Šiais metais į 250 vietų Liaudies asamblėją pretenduoja 1 516 vyriausybės patvirtintų kandidatų. Vyriausybės kontroliuojamose teritorijose 15-oje balsavimo apygardų įrengtas 8 151 balsavimo punktas, o rezultatus tikimasi paskelbti pirmadienio vakarą arba antradienį.

Šiais metais į galutinį kandidatų sąrašą pateko palyginti nedaug dabartinių parlamentarų, o tai rodytų, kad valdančiojoje partijoje „Baath“ vyksta persitvarkymas.

Kadangi B. al Assado prezidentavimas turi baigtis 2028 metais, manoma, jog naujos sudėties parlamentas bandys priimti konstitucijos pataisą, kad jo darbas būtų pratęstas.

Rinkėjai naujienų agentūrai AP teigė, kad svarbiausias klausimas jiems yra Sirijos ekonominių problemų sprendimas.