PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugsėjo 9 d. 13:25

Šimtmečio jubiliejų pasitiko buvusi Išlaužo mokyklos mokytoja, direktorė Janina Šklėriūtė

Prienai

Prienų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Prienų rajono savivaldybė


317550

Rugsėjo 6 d. artimųjų ir svečių rate buvusi ilgametė Išlaužo mokyklos mokytoja ir direktorė Janina Šklėriūtė paminėjo 100 metų jubiliejų.

Šia gražia proga jubiliatę aplankė ir pasveikino Savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Išlaužo seniūnas Tomas Skrupskas su pavaduotoja, Išlaužo pagrindinės mokyklos bendruomenė, buvę kolegos. Meras ir kiti atvykę sveikintojai jubiliatei įteikė gėlių, dovanų, palinkėjo stiprios sveikatos, artimųjų dėmesio, rūpesčio ir šilumos.

Artimiausios dukterėčios Dalios, su kuria gyvena, rūpesčio ir šilumos gerbiamai Janinai tikrai netrūksta. Ir nors sveikata jau keletą metų silpnėja, tačiau akys švyti, atmintis puiki, o humoro jausmo galima pavydėti. Šimtametė džiaugėsi sulaukusi tiek daug dėmesio vienu metu. „Esu jau tokio amžiaus, kad nesusirenka tiek daug svečių“, – šypsodamasi vis dėkojo už aplankymą, gėles ir dovanas ir kvietė prisėsti, paragauti jubiliejinio torto.

Lazdijų rajone 4 vaikų šeimoje gimusiai J. Šklėriūtei gyvenimo kelyje teko patirti įvairių išbandymų. Tėvai buvo ūkininkai, gerai gyveno, todėl išgalėjo leisti dukrą į mokslus ir skatino jų siekti. Baigusi Alytaus gimnaziją, Klaipėdos pedagoginį institutą, Janina grįžo dirbti šalia namų, tačiau neilgam. Iš ten turėjo bėgti. Pasiturinčiai gyvenę lietuviai, kaip ir dauguma to meto tautiečių, turėjo būti ištremti į Sibirą. Šklėrių šeima vos vos to išvengė: kaimynai perspėjo, jog jų šeimą rengiasi išvežti, todėl visi pabėgo iš namų ir valtimi atplaukė iki Alytaus, o po to iki Išlaužo. Čia Janina ir pasiliko gyventi ir dirbti. Išlaužo mokykloje dėstė biologiją ir chemiją, o vėliau tapo mokyklos direktore. Darbinę karjerą baigė 56 metų (tuomet toks buvo pensinis amžius), o vėliau užsiėmė tuo, ko labiausiai norėjo, – auginti braškes ir pomidorus. Augino, kol jėgos leido – dabar juos augina dukterėčia Dalia.

Žiūrint į tokią gyvybingą šimtametę, įdomu sužinoti, kaip gyventi, kad sulauktum tokio ilgo amžiaus. Jubiliatės manymu, dar reikia viskuo domėtis, skaityti, judėti. Teta, anot Dalios, visą gyvenimą daug skaitė, daug sportavo, be to, iki gilios senatvės sprendė kryžiažodžius. Dabar, kai jau keletą metų nebevaikšto, stengiasi mankštintis nors lovoje. O visas naujienas sužino iš artimiausio žmogaus ir aplankančių buvusių kolegų.