PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 29 d. 16:23

Šilutės kultūros centre vyko švietimo bendruomenei skirta konferencija

Šilutė

Etaplius.ltŠaltinis: Šilutės rajono savivaldybės inf.


316067

Rugpjūčio 28 d. Šilutės kultūros centre vyko konferencija, skirta švietimo bendruomenei. Konferencijos tikslas – pristatyti Tūkstantmečio mokyklų (TŪM) Savivaldybės švietimo pažangos programą „Vandenvėja“ visai pedagogų bendruomenei, aptarti švietimo lūkesčius, artėjančių mokslo metų tendencijas, pedagogines inovacijas, diskutuoti apie iššūkius, su kuriais galime susidurti, kryptis ir galimybes 2024–2025 mokslo metais. Kartu tai buvo puiki proga susitikti su kolegomis, pasisemti naujų idėjų besiruošiant artėjantiems mokslo metams.

Renginio dalyvius sveikino ir sėkmės pradedant naujuosius mokslo metus linkėjo Savivaldybės atstovai – meras Vytautas Laurinaitis, vicemerė Daiva Žebelienė, vicemeras Tomas Budrikis.

Naujausius mokslo metų prioritetus apžvelgė Švietimo, sporto ir kultūros skyriaus vedėja Dainora Butvydienė. Vedėja pastebėjo, kad savivaldybėje nemažėja mokinių skaičius, gerėja mokyklų materialinė bazė, nėra eilių į ikimokyklines įstaigas, gauta naujų mokyklinių autobusų. Savivaldybė skiria lėšų trūkstamiems vadovėliams įsigyti, aktyviai naudojamasi studentų rėmimo programos galimybėmis, sėkmingai įgyvendinamas Tūkstantmečio mokyklų projektas. Aktualiausia, anot pranešėjos, šiuo metu gerinti mokinių pasiekimus, mokinių gerovę ir psichinę sveikatą, dėmesį skirti įtraukiajam ugdymui, mokytojų kvalifikacijos tobulinimui, materialinės bazės, partnerystės su vietos bendruomene stiprinimui, skaitmeninių technologijų integracijai ir naujų specialistų pritraukimui į mokyklas.

Apie lyderystę veikti komandoje ir kaip tai vyksta respublikoje ir mūsų savivaldybės mokyklose kalbėjo Judita Šarpienė, pažangos programos „Tūkstantmečio mokyklos“ vadovė, Rita Patalavičienė, programos lyderystės srities ekspertė. Pranešėjos teigė, kad turime kryptingai ir ambicingai siekti pasirinktų teigiamų pokyčių.

TŪM programos realybę ir lūkesčius pristatė Švietimo, sporto ir kultūros skyriaus vedėjos pavaduotoja Jovita Jankauskienė, Žemaičių Naumiesčio gimnazijos direktorė Inga Kirkickienė, Žibų pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Ramunė Vaidilienė, Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos direktorė Dalia Dirgėlienė, Pamario progimnazijos direktorius Marius Surplys. Šilutės TŪM komanda pristatė švietimo pažangos programą „Vandenvėja“. Švietimo bendruomenė supažindinta su projekto tikslais, uždaviniais. Suprantama, mokyklų stiprinimas bus vykdomas per koordinuotas ilgalaikes veiklas keturiose srityse: lyderystė veikiant, įtraukiojo ugdymo, kultūrinio ugdymo ir STEAM ugdymo. Numatytoms projekto veikloms įgyvendinti skirtas finansavimas – 2,5 mln. eurų, iš jų beveik 72 proc. skirti mokyklų infrastruktūrai, laboratoriniams įrengimams, priemonėms, kompiuterinei įrangai atnaujinti.

Komunikavimo meno paslaptimis patraukliai ir šiltai pasidalijo konferencijos moderatorė Viktorija Urbonaitė, strateginės komunikacijos specialistė, rašytoja, LRT televizijos ir radijo laidų vedėja.

Po pietų pertraukos kūrybinio mąstymo iššūkius ugdyme atskleidė Andrius Chomičius, edukacinių simuliacijų ir žaidimų kūrėjas, kūrybinės matematikos mokytojas ir dėstytojas.

Jaudino visus nuoširdus tėvų patirties pasidalijimas apie įtrauktį ir stereotipus švietimo sistemoje. Asmenine patirtimi dalijosi Ilona Plavska, VšĮ „Sos autizmas“ vadovė, Simona Steponavičienė, Vilkyčių pagrindinės mokyklos fizikos, IT mokytoja, Katažina Zvonkuvienė, dainininkė. Jų išgyvenimų patirtys ir patarimai bus puiki pamoka ne tik pedagogams.

Apie neformalųjį ugdymą jų atstovaujamose įstaigose patirtimi pasidalijo Vita Gerulienė, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja, Živilė Girdžiūtė, Šilutės Hugo Šojaus muziejaus muziejininkė.

Diskusija „Kultūrinio ugdymo svarba žmogaus gyvenime“, kurios dalyviai Indrė Skablauskaitė, Šilutės Hugo Šojaus muziejaus direktorė, Marijus Budraitis, renginių vedėjas, poetas, Šilutės TV laidų autorius, Šilutės „Rotary“ klubo narys, ir Inga Jankauskaitė, aktorė, dainininkė, laidų vedėja, padėjo suprasti, kad „visas gyvenimas priklauso nuo požiūrio į aplinką. Ir įdėto darbo“.

Patirčių, situacijų ir veiklų sprendimo kaleidoskopas konferencijoje buvo turtingas. Pradėsime naujus mokslo metus drauge, o dirbdami komandoje tikimės sėkmingų rezultatų.