PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 10:10

Šilumos sąskaitoms įtakos turėjo namo renovacija

Panevėžys

Iš čiaupo tekantis vanduo / BNS

Etaplius.ltŠaltinis: Pasvalio rajono savivaldybė


317922

Rugsėjo mėnesį AB „Panevėžio energija“ savo klientams kartu su sąskaitomis pateikė informaciją apie 2023–2024 metų šildymo sezono rezultatus – kokią įtaką jiems turėjo viso daugiabučio namo renovacija.

AB „Panevėžio energija“ duomenimis, renovuotų namų gyventojai už savo buto šildymą per praėjusio šildymo sezono mėnesius (spalis–balandis) vidutiniškai sumokėjo apie 34–50 proc. mažiau nei gyvenantys nerenovuotuose namuose. Senos statybos neapšiltintuose daugiabučiuose buto savininkas šildymui vidutiniškai sunaudojo 101,3 kWh/m2 ir išleido apie 7,00 Eur/m2 , kai renovuotuose daugiabučiuose šilumos suvartojimas vidutiniškai siekė 58,5 kWh/m2 , o šildymas vidutiniškai kainavo apie 4,00 Eur/m2.

Gyventojams pasiekti efektyvesnį šilumos ir karšto vandens vartojimą, o tuo pačiu ir mažesnių išlaidų šilumos energijai padėjo atlikta kompleksiška namo renovacija. Jos metu apšiltinta pastato išorė, sutvarkytos pastato šildymo ir karšto vandens sistemos, modernizuotas šilumos punktas ir įgyvendintos kitos pastato energinį naudingumą didinančios priemonės bei atlikti darbai leido ne tik sumažinti suvartojamą šilumos kiekį, bet ir gyventojams pajusti komfortiškesnę aplinką, padidinti nekilnojamojo turto vertę. Svarbus aspektas ir tai, jog energiją taupantys pastatai prisideda prie klimato kaitos švelninimo, sąlygoja poveikį aplinkai – mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją.

Palyginamosios šilumos sąnaudos ir mokėjimai patalpų šildymui daugiabučiuose namuose, kuriems šilumą tiekia AB „Panevėžio energija“ 2023/2024 m. šildymo sezonas (spalis, lapkritis, gruodis, sausis, vasaris, kovas, balandis).