PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 18 d. 13:51

Šildymo sezonas įsibėgėja: kiek už šilumą mokės šiauliečiai?

Šiauliai

Šildymo kainos. Žygimanto Gedvilos (ELTA) nuotr.

Skaistė GrigutytėŠaltinis: Etaplius.lt


324684

Šildymo sezonas Šiaulių mieste, nepaisant rekordiškai šilto rugsėjo, prasidėjo keliomis dienomis anksčiau nei pernai. Praėjusiais metais daugiabučiuose radiatoriai ėmė šilti spalio 12 dieną, o šiemet kai kuriuos gyventojus šiluma pasiekė spalio 8-ąją. Šiauliečiai džiaugiasi jaukia šiluma namuose, tačiau kaip ir kasmet nerimą kelia klausimas: kiek šildymo sąskaitos paplonins pinigines šį sezoną?

Bendrovės „Šiaulių energija“ atstovė Agnė Valiulytė sako, kad drastiško kainų augimo tikrai nenumatoma, atvirkščiai – šildymas gali net kiek atpigti.

„2024-ųjų spalio mėnesį šilumos kaina – 5,64 cento už kilovatvalandę be 9 procentų PVM tarifo, lyginant su praėjusių metų spalio mėnesiu, šilumos kaina mažėjo 6 procentais. Planuojama, jog šilumos kaina šį šildymo sezoną išsilaikys tarp 6–7 centų už kilovatvalandę, tačiau galutinė šilumos kaina vartotojams priklausys nuo technologinio kuro kainų“, – teigia „Šiaulių energijos“ atstovė.

Tiesa, vertėtų atkreipti dėmesį, kad nuo šių metų gegužės grąžintas 9 procentų PVM tarifas šildymui, kuris atsispindės galutinėse vartotojų sąskaitose, tačiau dėl gerokai atpigusio biokuro tai neturėtų smarkiai išpūsti šilumos kainos.

Būtent ženklus biokuro kainos sumažėjimas ir dujomis kone pilnai užpildytos Europos saugyklos lėmė tai, kad šį sezoną daugeliui Lietuvos vartotojų šildymas kainuos kiek pigiau. Energetikos ministras Dainius Kreivys rugsėjo pabaigoje sakė, kad biokuro kainos šiemet yra žemesnės 20 procentų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Šiaulių energija“ šilumos gamybai daugiausiai naudoja biokurą, planuojama, kad įrengus naują biokuro katilinę net apie 90 procentų šilumos energijos Šiaulių miesto vartotojams bus pagaminama panaudojant būtent biokurą. Likusi dalis šilumos generuojama naudojant gamtines dujas.

Kaip ir kasmet, mažas pajamas gaunantys gyventojai gali kreiptis dėl būsto šildymo kompensacijos: Šiaulių miesto gyventojai į Šiaulių miesto savivaldybės administracijos socialinių išmokų ir kompensacijų skyrių: centrinės miesto dalies gyventojai kreipiasi adresu Tilžės g. 170, Šiauliuose, pietinės miesto dalies – Tilžės g. 22, Šiauliuose, o Šiaulių rajono gyventojai pagal deklaravimo vietą kreipiasi į seniūnijas. Daugiau informacijos apie kompensacijų skyrimo tvarką gyventojai gali rasti Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono savivaldybių administracijų internetiniuose puslapiuose.