Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
anonymous anonymousŠaltinis: Etaplius.lt
Tropinis karštis vėsiamėgėms žuvims tapo mirties spąstais – pajūrio krašte tekančioje Minijoje, 50-ties kilometrų upės ruože, gamtosaugininkai užfiksavo masinį žuvų kritimą. Karščių neištvėrė ne tik upėtakiai, bet ir didesnės lydekos. Dėl ilgai trunkančios kaitros vanduo sušilo tiek, kad šaltavandenės Minijos sekliame aukštupyje ir dalyje vidurupio deguonies kiekis pasiekė ribines žuvims vertes, ir prasidėjo masinis žuvų kritimas. Dugnas ilgame ruože nuklotas negyvomis žuvimis.
Vasarai po truputį žengiant į antrą pusę, žvejai mėgėjai sunerimę: kai kuriuose ežeruose per visą šiltąjį sezoną nepavyko pagauti tiek žuvies, kiek buvo tikėtasi.
Portalas manojoniskis.lt pasidomėjo, kaip sekasi joniškiečiams žvejams. Pasak kalbintų žvejų, šiemetiniai karščiai – tikra tragedija. Tvenkiniuose jokio kibimo. „Per karščius žuvys nesimaitina, gali po nosim joms numesti jauką, vis tiek jokios naudos. Vandenyje trūksta deguonies. Todėl ir nugaišusių žuvų yra,“ – sako Vitalijus Keršis.
O štai ką papasakojo Kęstutis Kipšas, privertė nejuokais susimąstyti. Užmestą vieną dugninę meškerę iš vakaro lyg kažkas ir pajudino, tačiau jau buvo pakankamai tamsu, todėl Kęstutis nutaręs palaukti ryto. Paryčiais meškerę ištraukė su beveik kilogramine žuvimi, o ji buvo pašvinkusi. Trijų keturių metrų gylyje kelias nakties valandas prabuvusi žuvis sugedo. Ir tai ne vienintelis atvejis. Su panašiomis istorijomis susidūrė ir daugiau rajono žvejų.
Iki to laiko Kęstutis Kipšas kasmet pagaudavo po 3-4 solidžius karpius, o šiemet dar nė vieno. Ėšeriukų ir kitų menkaverčių žuvelių dar galima sugauti, bet apie rimtesnę žvejybą kol kas kalbų nėra. Beje, Kęstutis Kipšas propaguoja karpininkų tarpe populiarų žūklės būdą „pagavai – paleisk“. Į žūklę čia žiūrima kaip į hobį, o ne barbarišką elgesį su žuvimi. Vakaruose toks žūklės būdas seniai jau populiarus. Pamažu jis skinasi kelią ir Lietuvoje.
Kazimieras Šatas
Kęstučio Kipšo asm. archyvo nuotr.