REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Gegužės 14 d. 22:04

Šiemet Mažeikių rajone buvo užregistruotas 1 erkinio encefalito ir 38 Laimo ligos atvejai

Mažeikiai

Unsplash.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: NVSC inf.


301179

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Telšių departamento Mažeikių skyrius primena, kad erkių galime sutikti visoje Lietuvoje, o saugaus paros laiko jų aktyvumo sezonu, deja, nėra. Todėl labai svarbu žinoti, kaip saugotis, kad šie pavojingas ligas platinantys voragyviai nekeltų pavojaus sveikatai.

Erkės mėgsta drėgmę ir prieblandą, todėl gausiausia jų yra lapuočių miškuose. Dažniausiai erkės įsikuria tose teritorijose, kur daug laukinių gyvūnų, paukščių – nuolatinių jų maitintojų. Jų galima sutikti miško takelių pakraščiuose, tankiuose brūzgynuose – juose vešli žolė, daug perpuvusių augalų ir šakų. Nemažai erkių galima aptikti ir miško kirtimuose, kur daug senų kelmų bei šakų.

NVSC Telšių departamento Mažeikių skyriaus duomenimis, šiemet sausio–balandžio mėnesiais Mažeikių rajone buvo užregistruotas 1 erkinio encefalito ir 38 Laimo ligos atvejai, pernai per tą patį laikotarpį erkinio encefalito atvejų nebuvo užfiksuota, Laimo liga diagnozuota trims Mažeikių rajono gyventojams. Pernai iš viso Mažeikių rajone buvo užregistruoti 7 erkinio encefalito ir 33 Laimo ligos atvejai.

Primename, kad žmogus erkių platinamomis ligomis (Laimo liga, erkiniu encefalitu) dažniausiai užsikrečia įsisiurbus užkrėstai erkei. Reikėtų nepamiršti, kad erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir vartojant nepasterizuotą, erkinio encefalito virusu infekuotą ožkų ir karvių pieną bei jo produktus.

Atkreipiame dėmesį, kad efektyviausia priemonė, galinti padėti išvengti erkinio encefalito, yra skiepai, tačiau nuo Laimo ligos skiepų nėra. Nuo jos apsaugo tik bendrosios profilaktinės priemonės.

NVSC specialistai pataria, kaip išvengti erkės įsisiurbimo:

• Vykdami į gamtą tinkamai apsirenkite – dėvėkite šviesius drabužius, pasiūtus iš lygaus audinio. Apykaklė ir rankogaliai turi būti prigludę prie kūno, kelnės įkištos į batus ar kojines.

• Drabužius ir atviras kūno vietas rekomenduojama apipurkšti repelentais – cheminėmis medžiagomis, atbaidančiomis erkes.

• Periodiškai apžiūrėkite drabužius ir kūną – ar jais neropoja erkė. Ypač atkreipkite dėmesį į pažastų, kirkšnies sritis, kojas, liemenį, kaklą, galvą.

• Poilsiui pasirinkite atvirą, saulėtą aikštelę, kurioje nušienauta žolė. Erkės dažniausiai įsisiurbia, kai gamtoje praleidžiame daugiau laiko.

Nuo erkinio encefalito apsaugos skiepai

Pati efektyviausia priemonė, galinti padėti išvengti erkinio encefalito, yra skiepai. Vakcinavimo schemos yra dvi: įprastinė ir pagreitinta. Skiepijant pagal įprastinę skiepijimo schemą pirmosios dvi dozės įskiepijamos 1–3 mėn. intervalu; trečiosios ir sustiprinančiųjų dozių įskiepijimo intervalai gali būti skirtingi, priklausomai nuo vakcinos gamintojo, ir nurodomi vakcinos informaciniame lapelyje. Vėliau svarbu nepamiršti imunitetą sustiprinti – priklausomai nuo amžiaus, pakartotinai įskiepijant vieną erkinio encefalito vakcinos dozę kas 3 ar 5 metus.

Skiepai nuo erkinio encefalito yra mokami, tačiau nuo šių metų rugsėjo 1 d. valstybės biudžeto lėšomis turės galimybę pasiskiepyti visi 50–55 metų asmenys. Šiuo metu, pagal Lietuvos Respublikos ministro įsakymą (https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.243565), darbdavio lėšomis gali būti paskiepyti asmenys, kurių veikla yra susijusi su darbu gamtoje.

Ką daryti, jei erkė jau įsisiurbė?

Jei erkė įsisiurbė, kuo greičiau ją ištraukite. Kuo ilgiau užsikrėtusi erkė išbus įsisiurbusi, tikėtina, Laimo ligos sukėlėjus perduos į organizmą. Aptiktą įsisiurbusią erkę reikia suimti pincetu kuo arčiau odos ir staigiu, tiesiu judesiu ištraukti. Erkės nespauskite, nesukiokite, netampykite. Po to įkandimo vietą dezinfekuokite – nuplaukite muilu, patepkite spiritiniu tirpalu.

Nepamirškite apie žolėje tykančius pavojus ir keliaudami į kitas šalis – erkės paplitusios visame pasaulyje, taigi ligą galima parsivežti ir iš svetur.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA