PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 25 d. 12:05

Siekiant paskatinti ekonomiką, Kinija sumažino dar vieną palūkanų normą

Pasaulis

Ekonimika / Freepik

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


320431

Kinijos centrinis bankas trečiadienį pranešė, kad nurėš dar vieną bazinę palūkanų normą.

Ši žinia pasirodė praėjus dienai po to, kai bankas pristatė daugybę naujų priemonių, skirtų paskatinti sunkumų kamuojamą šalies ekonomiką.

Remiantis Kinijos liaudies banko pranešimu, vidutinės trukmės skolinimosi galimybių palūkanų norma, pagal kurią finansų institucijoms suteikiamos vienerių metų trukmės paskolos, buvo sumažinta iki 2 proc., kai prieš tai sudarė 2,3 proc. Ši norma paskutinį kartą buvo sumažinta liepos mėnesį, o naujausias apkarpymas yra didžiausias iki šiol.

Antradienį centrinio banko vadovas Pan Gonshengas spaudos konferencijoje Pekine pareiškė, kad bankas imsis įvairių priemonių augimui paskatinti. Tarp jų yra sprendimas sumažinti grynųjų pinigų kiekį, kurį bankai turi laikyti rezerve, ir apkarpyti esamų hipotekos paskolų palūkanų normas.

Antra pagal dydį pasaulio ekonomika dar neįgyvendino popandeminio atsigavimo, kurio yra labai laukiama. Pekinas užsibrėžė 2024 m. siekti 5 proc. augimo – analitikai sako, kad šis tikslas yra optimistiškas, atsižvelgiant į sunkumus, su kuriais jis susiduria.