PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 9 d. 13:04

Siekdama išvengti streiko, aviacijos milžinė „Boeing“ savo darbuotojams siūlo 25 proc. didesnes algas

Pasaulis

Scanpix nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


317546

Siekdama išvengti streiko, dėl kurio jau penktadienį gali būti užvertos jos surinkimo linijos, Jungtinių Valstijų aviacijos milžinė „Boeing“ savo darbuotojams siūlo per ketverius metus pakelti atlyginimus 25 proc., informuoja BBC.

Profsąjungos IAM lyderiai, atstovaujantys daugiau nei 30 000 darbuotojų, paragino darbininkus paremti šį pasiūlymą, apibūdindami jį kaip geriausią sutartį, kurį jie kada nors yra suderėję. Jei susitarimas būtų patvirtintas, tai būtų svarbus pasiekimas naujajam „Boeing“ generaliniam direktoriui Kelly‘iui Ortbergui, kuris patiria spaudimą išspręsti su kokybe susijusias ir reputacines bendrovės problemas.

„Boeing“ darbuotojai Sietlo ir Portlando regione dėl susitarimo turėtų balsuoti ketvirtadienį. Streikas vis tiek gali būti rengiamas, jei atskirame balsavime tai palaikytų du trečdaliai profsąjungos narių.

Vaizdo žinutėje „Boeing“ darbuotojams įmonės vyriausioji veiklos pareigūnė Stephanie Pope pasiūlymą pavadino „istoriniu“.

Jei profsąjungos nariai jį ratifikuos, tai bus pirmas visapusiškas darbo susitarimas tarp bendrovės ir profsąjungų per 16 metų. Dabartinė sutartis tarp „Boeing“ ir profsąjungų buvo sudaryta 2008 m. po aštuonias savaites trukusio streiko. Abi pusės 2014 m. susitarė ją pratęsti. Ji baigs galioti šią savaitę.

Nors preliminariame susitarime neįgyvendinamas pradinis profsąjungos tikslas užtikrinti, kad atlyginimai kiltų 40 proc., derybininkai vis tiek jį gyrė ir patarė nariams tarti pritariamąjį žodį.

Be didesnių atlyginimų susitarime darbuotojams siūlomos geresnės sąlygos, susijusios su sveikatos priežiūra ir pensijomis, bei „Boeing“ įsipareigojimas kitą įmonės komercinį lėktuvą surinkti Sietlo rajone. Susitarimas taip pat suteikia profsąjungos nariams didesnę įtaką saugumo ir kokybės klausimais.