PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 17 d. 11:51

Šiaurės Korėja: konstitucijoje Pietų Korėja nuo šiol apibrėžiama kaip priešiška valstybė

Pasaulis

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas / YouTube

BNSŠaltinis: BNS.LT


324451

Šiaurės Korėja ketvirtadienį pareiškė, kad jos konstitucijoje Pietų Korėja nuo šiol apibrėžiama kaip priešiška valstybė.

Tai pirmas kartas, kai Pchenjanas patvirtino tokius teisinius pakeitimus. Anksčiau šiais metais to pareikalavo lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas).

Abiejų Korėjų santykiai pablogėjo po to, kai sausį Kim Jong Unas pavadino Seulą pagrindiniu savo šalies priešu ir pareiškė, kad Šiaurės Korėja nebėra suinteresuota susivienijimu.

Keletą mėnesių dėjusi naujas minas ir stiprinusi saugumą pasienyje, izoliuota šalis šią savaitę išsprogdino kelius ir geležinkelius, jungiančius ją su Pietų Korėja, ir pavadino tai neišvengiama ir teisėta priemone, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Šio žingsnio buvo „imtasi laikantis KLDR konstitucijos reikalavimo, kuriame ROK (Korėjos Respublika) aiškiai apibrėžiama kaip priešiška valstybė“, teigė KCNA, panaudodama oficialių Šiaurės ir Pietų Korėjų pavadinimų santrumpas. Tai buvo pirmas kartas, kai Šiaurės Korėja užsiminė apie savo pagrindinio įstatymų rinkinio peržiūrą.

Praėjusią savaitę įvyko svarbus šalies marionetinio parlamento posėdis, kuriame, kaip tikėjosi ekspertai, turėjo būti peržiūrėta konstitucija. Kim Jong Unas sausį aiškiai paragino tai padaryti.

Pagal 1991 metų abiejų Korėjos pusiasalio kaimynių susitarimą jų santykiai buvo apibrėžti kaip specialūs, o ne tiesiog tarpvalstybiniai. Tai buvo matoma kaip proceso, kuriuo siekiama galutinio susivienijimo, dalis.

Pietų Korėjos kariuomenė antradienį paskelbė vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip Šiaurės Korėjos kareiviai sprogdina simbolinius kelius ir geležinkelius, jungiančius abi Korėjas, praėjus kelioms dienoms po to, kai Pchenjano kariuomenė pažadėjo visam laikui užverti sieną su Pietų Korėja.

KCNA teigė, kad šis žingsnis yra „dalis laipsniško visiško (Šiaurės Korėjos) teritorijos, kurioje ji turi suverenitetą, atskyrimo nuo ROK teritorijos“.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad pagrindinių abi šalis jungiančių kelių ir geležinkelių ruožai buvo visiškai užblokuoti juos sprogdinant.

Pietų Korėjos gynybos ministerija atmetė mintį, kad šis žingsnis yra teisėta priemonė, kaip vienpusišką Pchenjano teiginį.

Ekspertai teigė, kad sprogdinimai galėjo būti įvykdyti vidaus propagandos sumetimais, o kai kurie atkreipė dėmesį į tai, kad Pchenjanas žiniasklaidoje nušviesdamas įvykį, panašu, naudojo Pietų Korėjos kariuomenės vaizdus.

Užtvirtina karo veiksmus

„Atrodo, kad nuolatinis įsipareigojimas stiprinti pietinę sieną atspindi ketinimą visam laikui užtvirtinti karo veiksmus su priešiška valstybe“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seulo Šiaurės Korėjos studijų universiteto prezidentas Yang Moo-jinas (Jang Mudžinas).

Šiaurės Korėja taip pat neseniai apkaltino Seulą naudojant dronus prieš režimą nukreiptiems propagandiniams lankstinukams Pchenjane mėtyti, o Kim Jong Unas sušaukė saugumo posėdį, kad parengtų atsako neatidėliotinų karinių veiksmų planą, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Pietų Korėjos kariuomenė iš pradžių neigė siuntusi dronus į šiaurę, bet vėliau atsisakė komentuoti šį klausimą, nors Pchenjanas perspėjo, kad aptikęs dar vieną droną laikytų tai karo paskelbimu.

Pietų Korėjos aktyvistų grupės jau seniai į šiaurinę kaimynę siunčia propagandą, paprastai – oro balionais, tačiau kai kurios iš jų skraidino ir mažus, sunkiai aptinkamus dronus.

Šiaurės Korėja, keršydama už aktyvistų veiklą, nuo gegužės Pietų Korėjos link siuntinėja šiukšles nešančius oro balionus.

Anksčiau šią savaitę Pchenjanas pareiškė turįs aiškių įrodymų, kad Pietų Korėjos kariuomenė yra atsakinga už pastarojo meto dronų įsiveržimus į Šiaurės Korėją.

Jungtinio štabų vadų komiteto atstovas Lee Sung-junas (Li Sungjunas) ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad šį teiginį Šiaurės Korėja turėtų patikrinti.

Šiaurės Korėja pati yra pasiuntusi dronų į pietus – 2022 metais penki Pchenjano dronai kirto sieną, todėl Pietų Korėjos kariuomenė paleido įspėjamuosius šūvius ir pakėlė naikintuvus. Naikintuvams nepavyko numušti nė vieno drono.