REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 27 d. 16:05

Šiauliuose vyks dr. Ingridos Jakubavičienės paskaita apie kintančią tarpukario visuomenę ir moters padėtį joje

Šiauliai

Etaplius.ltŠaltinis: Šiaulių „Aušros“ muziejus


302517

2024 m. gegužės 29 d., trečiadienį, 17 val. Venclauskių namuose-muziejuje (Vytauto g. 89, Šiauliai) vyks dr. Ingridos Jakubavičienės paskaita „Modernėjanti lietuvių visuomenė per Sofijos Smetonienės ir Jadvygos Tūbelienės biografinę prizmę“. Paskaitos dalyviai taip pat galės apžiūrėti parodą „Tarpukario moters portretas“. Renginys nemokamas.

Nuo gegužės 18 d. Venclauskių namuose-muziejuje veikia Stanislavos Venclauskienės 150-ąjam jubiliejui skirta paroda „Tarpukario moters portretas“. Ši paroda pasakoja apie tarpukario moteris, jų veiklas, jų kovą už lygias teises, motinystės džiaugsmus ir rūpesčius, laisvalaikį ir gyvenimo būdą.

Tarpukariu moterų gyvenimas modernėjo, jų padėtis visuomenėje po truputį keitėsi, gerėjo. Kaip tik apie kintančią tarpukario visuomenę ir moters padėtį joje, kalbės kaunietė istorikė ir tyrinėtoja dr. Ingrida Jakubavičienė, kuri jau daug metų gilinasi į šio laikotarpio moterų gyvenimą, tad gali apie jį papasakoti daug įdomių dalykų ir suteikti galimybę žvilgtelėti į jų gyvenimą iš labai arti. Mokslininkė parašė ne vieną knygą, kurioje pasakojama apie tarpukario moteris.

Tai „Portretas. Juozas ir Jadvyga Tūbeliai“, „Ponios Smetonienės virtuvė“, „Duetas: Antanas ir Sofija Smetonos“ ir kt. O paskutinėje jos knygoje „Dviese. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“ kaip tik kalbama apie dvi tarpukario Lietuvos elito moteris, dvi seseris, užėmusias svarbią padėtį visuomenėje – Lietuvos prezidento Antano Smetonos žmoną Sofiją ir jos seserį Lietuvos ministro pirmininko žmoną Jadvygą.

Knygoje į jas pažvelgiama jų gyvenamojo laikotarpio kontekste, tad atsiskleidžia visas laikmečio paveikslas. Kaip sako pati istorikė: „...ši knyga ne tik apie jas, greičiau apie tai, ką visuomenei reiškia priimti naujoves, pasitikėti mokslu, atmesti senus įsitikinimus ir taisykles. Tam visais laikais reikėjo ir reikia drąsos“.

Tad kokie pokyčiai vyko to meto visuomenėje, kokiomis drąsiomis veiklomis užsiėmė tarpukario moterys, kas joms buvo svarbu? Į šiuos ir kitus klausimus bus atsakyta paskaitoje. O žinias papildyti ir iliustruoti bus galima muziejuje veikiančioje parodoje „Tarpukario moters portretas“.

Stanislavos Venclauskienės jubiliejui skirta paroda atkuria jos gyvenamojo laikotarpio kontekstą. Ji parodo Stanislavą jos laikmečio aplinkoje, atskleidžia to meto iššūkius ir tendencijas. Parodoje iš daugybės istorinių detalių kuriamas tarpukario moters portretas.

Pasakojama apie moteris, kurios gyveno permainų laikotarpiu. Atėjusios iš senosios visuomenės, jos nepabijojo pirmos žengti drąsius žingsnius, imtis naujų veiklų, pakovoti už savo teises.

Parodoje pasakojama apie moterų veiklą lietuvių tautiniame atgimime, kaip jos prisidėjo prie Lietuvos valstybės atkūrimo, kaip dalyvavo valstybės visuomeniniame ir politiniame gyvenime.

Pasakojama apie tai, kaip moterys siekė šviestis ir lavintis, kaip sunku joms buvo išsikovoti pozicijas, kiek daug reikėjo įrodinėti profesinėje veikloje. Taip pat aptariamas moters statusas šeimoje, jo kismas modernėjant visuomenei, motinystės džiaugsmai ir rūpesčiai.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Vilma Karinauskienė tel. (8 41) 52 43 92.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA