PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Birželio 5 d. 13:12

Šiauliuose skambės jaunosios Europos muzikos žvaigždės

Šiauliai

Vitalis LebedisŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


303611

Šiauliuose laukiama vieno iš miesto reprezentacinių renginių – VII tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų smuikininkų ir violončelininkų konkurso. Tris dienas vyks konkursantų peržiūros, numatytos meistriškumo pamokos, koncertai Šiaulių mieste ir regione. Į konkursą iš įvairių Europos šalių norėjo atvykti daugiau dalyvių, nei buvo galima priimti. Vertinimo komisijoms vadovaus legendinės muzikos pasaulio asmenybės – profesoriai Zakharas Bronas ir Davidas Geringas.

Išskirtinį renginį spaudos konferencijoje pristatė jo organizatoriai – Nijolė Prascevičienė, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos smuiko mokytoja ekspertė, Šiaulių miesto garbės pilietė, ir Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorė Regina Marozienė.

VII tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų smuikininkų ir violončelininkų konkursas Šiaulių mieste ir regione vyks birželio 10–16 dienomis. Šis konkursas nuo 2022 metų yra tapęs reprezentaciniu miesto renginiu. Pasak Reginos Marozienės, šiemet sulaukta kaip niekada daug norinčių jame dalyvauti. Paraiškos atkeliavo iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Armėnijos, Prancūzijos, Belgijos, Ispanijos ir Liuksemburgo.

„Mieste vis didesnis dėmesys yra skiriamas kultūrai ir visi mūsų konkurso renginiai bus nemokami. Tai yra neeilinis renginys, tokie ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje vyksta nedažnai. Visas jaunasis muzikos profesionalų žvaigždynas bus Šiauliuose ir kitą savaitę miestas skambės“, – sakė R. Marozienė.

Didžiulio masto tarptautinio renginio sumanytoja ir meno vadovė Nijolė Prascevičienė pasidžiaugė, kad konkursas yra glaudžiai susijęs su legendine Sauliaus Sondeckio asmenybe ir daugelis į šį konkursą vyksta žinodami, kad Šiauliai yra S. Sondeckio miestas.

„Kasmet apie šį konkursą sužino vis daugiau žmonių, ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Buvo labai gaila, bet šį kartą teko atmesti apie 20 paraiškų tik dėl to, kad nebebūtume tilpę į suplanuotą laiką. Tikiuosi, kad kitą kartą galėsime priimti daugiau dalyvių. Saulius Sondeckis visada norėdavo, kad konkursas taptų švente vaikams, todėl ir dabar stengiamės, jog tai būtų ne tik varžybos.

Pasak N. Prascevičienės, patys jauniausi konkurso dalyviai bus iki 10 metų amžiaus, bet jų grojimas tikrai nustebins daugelį, šiauliečiams neabejotinai verta jų paklausyti, kartu atsivesti savo vaikus. Vyriausiems konkurso dalyviams bus iki 22 metų, tai jau solidūs nuostabios muzikos atlikėjai.

Konkurso atidarymas vyks birželio 10 dieną Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos salėje. Smuikininkų ir violončelininkų komisijoms vadovaus išskirtinės asmenybės – profesoriai Zakharas Bronas ir Davidas Geringas, pasirodymus vertins komisijų nariai iš įvairių Europos šalių.

„Šiauliuose yra būtina nauja koncertų salė su gera akustika. Net iš tiesų, šiek tiek gėda prieš svečius, kad neturime gerų sąlygų šiam konkursui organizuoti. Ateityje turime būtinai galvoti apie naują kultūros objektą“, – akcentavo konkurso sumanytoja Nijolė Prascevičienė.

Konkurso perklausos, į kurias galės patekti visi norintieji, „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos salėje vyks birželio 10‒12 dienomis. Konkurso laureatų ir diplomantų apdovanojimas ir iškilmingas koncertas, kuriame pasirodys profesoriai Zakharas Bronas ir Davidas Geringas, numatomas birželio 13 dieną 18 val. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre. Birželio 14 d. 19 val. Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje bus organizuojamas koncertas, skirtas Gedulo ir vilties dienai. Šiame koncerte prie legendinių profesorių prisijungs ir violončelininkas Mindaugas Bačkus, ir jaunieji konkurso dalyviai. Meistriškumo kursai vyks birželio 15‒16 dienomis.

Anot N. Prascevičienės, garsi styginių instrumentų stygų gamintoja, kompanija „Larsen Strings“ savo produkcija apdovanos konkurso laureatus. Geriausius atlikėjus auksiniais ir paauksuotais medaliais „Pirmasis honoraras“ įvertins ir fondas „Michael Stricharz Foundation Dall’Arco Hamburg“.

Vaikų ir jaunuolių laukia ir daugiau dovanų, bei siurprizų. Vienas jų – galimybė savo kūrinius atlikti kartu su maestro Vilhelmo Čepinskio vadovaujamu kameriniu orkestru „Camerata Solaris“.