PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 13 d. 11:34

Šiauliuose pristatytas tremtinių ir politinių kalinių nuotraukų albumas

Šiauliai

Edvardo Tamošiūno nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


304625

Birželio 12 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje Venclauskių namuose-muziejuje vyko Gedulo ir vilties dienos minėjimas. Šiai liūdnai datai paminėti organizatoriai pakvietė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojus pristatyti naują leidinį – tremtinių ir politinių kalinių nuotraukų albumą „Ištremti iš Tėvynės“ (angl. Deported From Their Homeland).

Renginyje dalyvavo šio albumo autoriai ir sudarytojai: Benas Navakauskas, Birutė Panumienė, Violeta Jasinskienė, Elvyra Mickevič.

„Ištremti iš Tėvynės: Tremtinių ir politinių kalinių nuotraukų albumas“ yra daugiau nei tris dešimtmečius Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vykdomos programos „Tremties ir kalinimo vietos“ darbo rezultatas.

Tai pirmasis lietuvių ir anglų kalbomis parengtas nuotraukų albumas, nuosekliai pasakojantis sovietų represijas patyrusių asmenų – tremtinių ir Gulago lageriuose kalintų politinių kalinių – istorijas.

Leidinyje pateikiama apie 800 nuotraukų iš Lietuvos gyventojų tremties ir kalinimo vietų Sibire, europinėje Rusijos dalyje ir Centrinėje Azijoje. Dauguma albume panaudotų nuotraukų iki šiol nebuvo publikuotos. Todėl tyrinėtojams, asmenims, patyrusiems sovietų represijas, jų artimiesiems, šia tema besidomintiems skaitytojams sudaromos unikalios galimybės pamatyti ir prisiliesti prie nuo sovietinio vykdyto teroro nukentėjusių žmonių istorijų.


Foto galerija: