PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 24 d. 11:17

Šiauliuose pirmą kartą pristatomas mobilus „Pabėgimo kambarys“

Šiauliai

Šiaulių m. savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių m. savivaldybė, Šiaulių televizija


320202

Rugsėjo 30 d. Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biure (Višinskio g. 34, Šiauliai) 15 val. pristatomas pirmasis „keliaujantis“ „Pabėgimo kambarys“, skirtas priklausomybių prevencijai. Šiaulių miesto ugdymo įstaigų karjeros specialistai pirmieji bandys atrakinti jo duris.

Šiaulių miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje Asta Jaseliūnienė, Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biuro direktorė ir Neringa Trinkaitė, Komunikacijos ir viešinimo vadovė informavo, kad paskutinę rugsėjo dieną Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biure bus pristatytas pirmasis keliaujantis „Pabėgimo kambarys“. Ne paprastas, o su specialia edukacine misija.

„Mūsų atvira jaunimo erdvė „OPEN“ vykdo prevencinius užsiėmimus mokyklose, teikia konsultacijas. Sukurti „Pabėgimo kambarį“ paskatino tarptautinis projektas „EDU MAP“, kurio metu sukurta metodinė medžiaga mokytojams. Prevencinių užsiėmimų metu atlikome jaunimo apklausą, kurioje jie išsakė pageidavimą dėl interaktyvesnių užsiėmimų, kad galėtų įsitraukti į realistiškas situacijas, kurios moko atsakingo sprendimų priėmimo, padeda įsisavinti informaciją ir spręsti problemas, susijusias su psichoaktyvių medžiagų vartojimu. Būtent dėl to ir sukurta kūrybiška, įtraukianti priemonė – „Pabėgimo kambarys“, – sako Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biuro atstovė Ieva Šimaliūtė – Gaidukevičienė.

„Pabėgimo kambario“ tikslas labai paprastas – atrakinti duris. Per tam tikrą laiką komanda turi atlikti keletą užduočių, kurios parodo realias gyvenimo situacijas, susijusias su psichoaktyvių medžiagų vartojimo rizikomis. Kiekviena užduotis yra specialiai sukurta taip, kad atspindėtų skirtingus psichoaktyvių medžiagų vartojimo aspektus (socialinį spaudimą, sveikatos pavojus ir kt.)

Dizaino sprendimų ėmėsi VšĮ „Minčių labirintai“. Direktoriaus Gedimino Černikio teigimu, pasiūlymas įgyvendinti šią idėją pareikalavo ir kruopštumo, ir kūrybiškumo. Realizuojant sumanymą pagrindinis klausimas buvo, kaip adaptuoti informaciją ir patraukliai vizualiai ją pateikti. „Smagiausia, kad iš perdirbto plastiko pagamintas „Pabėgimo kambarys“ yra mobilus ir sveria vos kelis kilogramus. Jis gali atsidurti bet kurioje erdvėje. Vienintelė sąlyga, kad patalpoje būtų keletas baldų, o svarbiausia, rakinamos durys“, – mintimis dalijasi dizaineris.

Organizatoriai įsitikinę, kad ši inovatyvi priemonė, pagrįsta žaidimo metodu, prisidės prie psichoaktyvių medžiagų prevencijos Šiaulių mieste.