REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 12 d. 16:53

Šiauliuose pasirodys pasaulinio garso atlikėjai

Šiauliai

Alainos Štreimikytės ir Vitalio Lebedžio nuotr.

Vitalis LebedisŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


304524

Šiaulių miesto savivaldybėje surengta speciali spaudos konferencija, kurios metu pristatytas šiuo metu mieste vykstantis VII tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų smuikininkų ir violončelininkų konkursas. Dėl to į miestą yra atvykusios jaunosios Europos muzikos žvaigždės. Artimiausiomis dienos vyks ir jų koncertai, kuriuos papuoš pasaulyje žinomų atlikėjų – smuikininko Zakharo Brono ir violončelininko Davido Geringo pasirodymai.

Nuo pirmadienio Šiauliuose vyksta vienas garsiausių reprezentacinių Šiaulių miesto kultūros renginių – VII tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų smuikininkų ir violončelininkų konkursas. Paskutinę konkurso dieną – trečiadienį, Šiaulių miesto savivaldybėje vyko spaudos konferencija, kurios metu savo įžvalgomis apie pirmąjį konkurso turą dalijosi vertinimo komisijoms vadovaujantys muzikai ir renginio organizatoriai.

Dalyviai ir vertinimo komisija atvyko iš įvairiausių pasaulio kampelių

Konkurse dalyvauja virš 50 dalyvių, jie atvyko iš įvairiausių pasaulio kampelių: Japonijos, Ispanijos, Austrijos, Liuksemburgo, Belgijos, Vokietijos, Lenkijos, Armėnijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

„Konkursas gyvuoja daugiau nei 20 metų, pirmąjį tokį Šiauliuose turėjome 2003 m. Kasmet šis konkursas plečiasi ir profesionalėja – šiemet pasipildėme dar viena kategorija, kurioje varžosi dalyviai iki 22 metų. Šis kultūros renginys yra tikra dovana ne tik Šiauliams, bet ir visai Lietuvai“, – dalijosi festivalio sumanytoja ir pagrindinė organizatorė, smuiko mokytoja ekspertė, Šiaulių miesto garbės pilietė Nijolė Prascevičienė.

Džiugu, kad į Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos organizuojamą konkursą atvyksta ne tik aukšto meistriškumo dalyviai, bet ir vertinimo komisija. Šiemet smuikininkų vertinimo komisijai vadovauja visame pasaulyje gerai žinomas smuiko virtuozas Zakharas Bronas. Tuo tarpu violončelininkų komisijai vadovauja garsus Lietuvos ir Vokietijos violončelininkas, pedagogas, dirigentas Davidas Geringas.

Už geriausius rezultatus – auksiniai medaliai

„Dėkojame Šiaulių miesto savivaldybei, kuri sudarė sąlygas organizuoti tokio lygio konkursą Šiauliuose. Aiškiai rodome visai Lietuvai, jog kultūra Šiauliuose gyva ir ypatingai vertinama. Galiu drąsiai teigti, kad perklausas stebėję muzikos profesionalai turėjo didelį malonumą klausytis tokio profesionalumo dalyvių“, – bendradarbiavimo rezultatu džiaugėsi Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorė Regina Marozienė.

Geriausius rezultatus parodę dalyviai šiemet bus įspūdingai apdovanojami. Smuikininkų vertinimo komisijos nario prof. Michailo Stricharzo fondas „Michael Stricharz Foundation Dall’Arco Hamburg“ įsteigė prizus „Mano pirmasis honoraras“, tai auksiniai medaliai, kurie laimėtojams primins jų pasiekimus.

Iškilmingas konkurso laureatų apdovanojimas ir koncertas vyks birželio 13 d., 18.00 val. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre. Koncerte dalyvaus Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata Solaris“, meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis. Renginį ves Raimonda Sližienė.

Pasaulinio garso profesoriai pasidžiaugė konkurso dalyviais ir viešnage Šiauliuose

„Labai džiaugiuosi būdamas čia, nuostabiame mieste, kur, kaip ir praėjusį kartą, nuo pat pradžių mane pasitiko žmogiška šiluma ir kūrybinė atmosfera. Šio puikaus Sauliaus Sondeckio konkurso organizacinė pusė yra aukščiausio lygio, tą patį galima pasakyti ir apie galimybe ant scenos išvysti labai įdomius, netgi unikalius jaunuosius talentus. Dalį jų jau esu sutikęs ankstesniame konkurse, tad galiu įvertinti ir jų progresą. Smuikininkų grupėje prognozuočiau, kad turėsime naujų žvaigždučių, kurios taps ateinančios muzikų kartos pažiba. Norėčiau padėkoti mano kolegoms vertinimo komisijoje – puikiems muzikantams iš įvairių pasaulio šalių, linkiu visai muzikos bendruomenei sveikatos ir klestėjimo“, – sakė smuikininkas Zaharas Bronas.

„Su didžiausiu malonumu atvažiavau į Šiaulius, kadangi šis stygininkų konkursas išdidžiai neša klausytojams didžiausio muziko, didelio šiauliečio – Sauliaus Sondeckio vardą. Džiaugiuosi, kad Šiauliuose jis prisimenamas ir pagerbiamas tokiu aukštu lygiu. Sondeckio didžiausia svajonė buvo, kad Lietuvos stygininkų profesionalumas augtų. Gera prisiminti, kad nuo pat savo muzikinio kelio pradžios buvau kartu su S. Sondeckiu, pradžioje grojau M.K Čiurlionio mokyklos orkestre, po to, jau grojant Lietuvos kameriniame orkestre, kartu su Maestro išvažinėjome visą pasaulį. Vėliau bendravome ir šeimomis, todėl S. Sondeckio vardas ir visa jo šeima yra labai brangūs. Žinau, kad ir Šiauliai yra dalis jo šeimos. Ačiū Nijolei Prascevičienei, kad Sondeckio atminimas ir toliau puoselėjamas. Gera matyti jaunųjų muzikų norą tobulėti, išeiti į sceną, jie daro labai svarbų dalyką, ruošiasi muzikiniam gyvenimui. Muziko kelias nėra lengvas, reikia daug kruopštaus darbo, didelio susikaupimo, stiprybės, todėl be koncertinių išstojimų prieš publiką, tobulėti neįmanoma. Toks kelias dažnai pasirenkamas, kai muzika puoselėjama šeimose, ir kai tėvai labai nuoširdžiai palaiko vaikus. Todėl dažnai už muzikuojančius vaikus dėkoju jų tėvams. Aš be savo mamos taip pat nebūčiau tapęs tuo, kuo esu. Šiame konkurse yra uždavinys pagroti ir lietuvišką kūrinį, tai galimybė perduoti žinią apie Lietuvos kultūrą, atsiminti, kad buvo toks Balys Dvarionas, kuris buvo vienas didžiausių savo laiko menininkų šalyje“, – mintimis dalijosi violončelės virtuozas Davidas Geringas.

Paklaustas, kodėl tokie pasaulinio lygio muzikai taip mielai atvažiuoja į Šiaulius, profesorius nesutriko.

„Mano vienas mokytojų – Mstislavas Rostropovičius yra pasakęs, kad nėra daugiau ar mažiau vertų pasirodymų. Kur bevyktų koncertas, mes nešame kultūrą į visą pasaulį ir visus jo kampelius. O Šiauliai yra visiškai ne koks kampelis, Šiauliai yra vienas Lietuvos didmiesčių, kuriame turime tokį jaunųjų muzikų susitikimą, kuris gal ir toliau augs“, – teigė D. Geringas.

Šiauliuose – prasmės šventė

„Kultūros žmonės yra tie, kuriems tenka nešti daugiau prasmės į kitų gyvenimus. Šiauliams yra didelė garbė, kad turime tokį konkursą, kad į jį atvyksta tokie žinomi atlikėjai. Už tai turime dėkoti meno žmonėms, vienas jų – Maestro Saulius Sondeckis. Kuris sakydavo, kad vaikai yra Dievo dovana, kad reikia perduoti jaunimui kultūros dalykus, nes tai yra žmogaus gyvenimo prasmė. Šiauliuose turime neišmatuojamo dydžio muzikos šventę, kviečiu į koncertus pasiklausyti pasaulinio lygio muzikos atlikimo. Tai yra jau nebe tik Šiaulių, bet visos Lietuvos įvykis“, – baigdamas konferencija sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA