REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 18 d. 20:09

Šiauliuose paminėta Partizanų diena

Šiauliai

Nuotr. aut. št. srž. sp. Ieva Budzeikaitė

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


301641

Šeštadienį Šiaulių Prisikėlimo aikštėje vyko šventė skirta pagerbti kariuomenei ir partizanams. Įkurtame kariniame miestelyje žmonės turėjo galimybę susitikti su kariuomene, pamatyti karinę techniką ir ginkluotę.

„Šiaulių kraštas Lietuvos istorijoje turi tvirtas sąsajas su karyba. Čia XIII amžiuje laimėtas Saulės mūšis, Nepriklausomybės kovų laikotarpiu Lietuvos kariuomenės Šiaulių operacija sustabdė bermontininkus, o šiandien Šiauliai yra vienas pirmųjų Lietuvos narystės NATO simbolių. Būtent čia, prieš 20 metų, Lietuvai įstojus į NATO, įsipareigojimą kolektyvinei gynybai pradėjo vykdyti mūsų sąjungininkai“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. Valdemaras Rupšys.

Kovos už laisvę ir išsaugojimo idėja įprasminta pagarbos salvėmis, miesto gyventojus ir šventės svečius pasveikino NATO Baltijos regiono oro erdvę saugantys Ispanijos ir Portugalijos karinių oro pajėgų naikintuvai, dar kartą primindami apie Lietuvos pasirinkimą 2004 m. tapti stipriausio pasaulyje gynybinio Aljanso nare.

„Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – mus jungianti šventė. Dabartinių geopolitinių grėsmių akivaizdoje, visuomenėje labai svarbu išlaikyti vienybę ir susitelkimą. Turime stiprinti visuomenės palaikymą ir pasitikėjimą mūsų kariuomene ir NATO sąjungininkais. Taip pat labai svarbi misija – pilietinės valios stiprinimas per istorinę atmintį – prisimenant Lietuvos rezistencines kovas ir pagerbiant mūsų partizanus“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Gausius lankytojus būrius sutraukė karinis miestelis, kuriame Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkai pristatė savo karinę techniką ir ginkluotę, tarp jų: pėstininkų kovos mašiną „Vilkas“, savaeigę haubicą „PzH 2000“, Lietuvos kariuomenės šarvuotąjį kovinės paramos visureigį JLTV, prieštankinę raketų sistemą „Javelin“, vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS, apžvalgos radarą „Giraffe“, žvalgybinį bepilotį orlaivį „Scan Eagle“, sąjungininkų pajėgų vokiečių tanką „Leopard“ bei vikšrinę vokiečių pėstininkų kovos mašiną „Marder“, šarvuotąjį pėstininkų transporterį „Pandur“ bei šarvuotą visureigį „Dingo“, kurio paskirtis – taikos, krizės, karinių veiksmų metu žvalgyti vietovę, nustatyti užterštumą bei jį pažymėti. Kariniame miestelyje buvo organizuojami užsiėmimai, viktorinos, pristatyta Lietuvos kariuomenės padalinių veiklos specifika apimanti: narus, išminuotojus, specialiąsias operacijų pajėgas, logistinius vienetus, medicininę paramą atliekančius vienetus, oro gynybą, naudojamas išmaniąsias technologijas. Istorijos mylėtojams Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionas pristatė atkurtą XIV a. šarvų ir ginklų komplektą.

Ši gilias tradicijas turinti šventė pirmą kartą organizuota 1935 metais Kaune, norint supažindinti civilius su kariuomenės veikla. Renginio šūkis „Mes – tai Jūs“ pažymi, kad karys yra visuomenės dalis, kuriam svarbu, kokia bus Lietuvos ir kiekvieno iš mūsų ateitis.


Foto galerija:




REDAKCIJA REKOMENDUOJA