Veidai | 8 MIN.

Šiauliuose gyvenantis italas Cosimo Barranca: Tai, ko neturėjau Italijoje, gavau čia – Lietuvoje

Reporteris Brigita
2021 m. lapkričio 9 d. 14:46
251809056-1082289265930505-3519033113192439749-n.jpg

Cosimo Barranca – visai kaip riestainis“, – į klausimą, kaip taisyklingai reikėtų tarti jo pavardę atsako jau septintus metus Lietuvoje gyvenantis italas. Šiauliečiams jis gerai pažįstamas – ne vienam teko asmeninę šventę ar darbo vakarėlį švęsti būtent jo įkurtoje itališka dvasia dvelkiančioje kulinarinėje studijoje. Cosimo pripažįsta, kad išvykti iš gimtos šalies ir pradėti verslą svečiame krašte – nemenkas iššūkis. Bet patikina niekada net nesuabejojęs savo sprendimu, juo labiau, kad į Lietuvą jį atvedė meilė.

Su Cosimo susitikome žvarbią rudens dieną jo studijoje. Vyras neslėpė norintis susitikti gyvai, taip ir susikalbėti būsią lengviau. Visgi vos įžengusi pro duris lieku nustebinta, kaip gražiai ir aiškiai Cosimo kalba lietuviškai.

„Lietuvoje gyvenu jau septintus metus, per tą laiką išmokau. Vos atvykęs į Lietuvą pirma nusprendžiau išmokti kalbą, o kaip kitaip dirbti, bendrauti su žmonėmis? Iš pradžių atrodė paprasta – moteriška, vyriška giminė, vienaskaita, daugiskaita, bet po to! Dieve mano, jau tos jūsų galūnės...“ – apie lietuvių kalbos pamokas šmaikščiai pasakojo italas.

Studijavo teisę, bet pasirinko kulinariją

Cosimo užaugo Pietų Italijoje, Kalabrijos regione, penkių asmenų šeimoje. Tėvai turėjo savo restoraną, tad jo gyvenimas jau nuo mažų dienų prabėgo virtuvėje, stebint kaip jie dirba. Augdamas Cosimo ir pats padėjo tėvams: plovė indus, atliko kitus pagalbinius darbus. Visgi baigęs mokyklą jis pasirinko ne kulinaro ar virtuvės šefo specialybę, o kur kas rimtesnę – įstojo mokytis teisės.

Kaip pats sako, Italijoje tėvams išleisti vaikus studijuoti – gana sunku, o tris vaikus turinčiai šeimai tai sunki finansinė našta, tad ten įprasta, kad studentai ne tik mokosi, bet ir dirba. Tokį kelią pasirinkto ir Cosimo, kuris laisvu nuo studijų metu ėmė uždarbiauti restoranuose.

„Pradėjau plauti indus, pakilau iki virėjo, o dabar net iki direktoriaus. Keliavau per visą Italiją, dirbau ir Ispanijoje, Graikijoje, paskui persikėliau į Šiaurės Italiją – Parmą. Ten buvo tokio restorano savininkas, kuris gamino patiekalus restoranams, bet neturėjo žmogaus, kuris galėtų valdyti restoraną. Man teko ne tik pasirūpinti virtuve, bet ir viską administruoti. Buvau virėjas, padavėjas, kasininkas – dirbau viską“, – apie darbą restorane pasakojo Cosimo.

Galiausiai darbas virtuvėje italą tiek įtraukė, kad jis nusprendė mesti teisės studijas ir atsiduoti tai veiklai, kuri išties jam teikia malonumą.

„Teisę pasirinkau, nes turiu gerą atmintį. Bet kai pradėjau įsisukti restorane, viską pamačiau, nutariau, kad eisiu dirbti. Man patinka. Palikau studijas, sakydamas, kad gal kada pabaigsiu“, – šypsosi Cosimo.

Į Lietuvą atvyko paskui mylimąją

Būtent Parmoje jis susipažino su tuo metu pagal studentų mainų programą atvykusia lietuvaite Aušra, kuri ir įnešė tiek daug permainų į Cosimo gyvenimą.

„Ten viskas prasidėjo. Susipažinome, vienas kitam patikome. Kartu gyvenome apie penkerius metus. Kadangi mūsų darbai ne tokie paprasti, lengva nebuvo. Aš, kaip virėjas, dirbau nuo pat ryto iki vakaro, kartais iki nakties. Ji dirbo vaistininke, iki darbo tekdavo važiuoti 60 km, o ir perspektyvų didelių nebuvo, Italijoje nėra tokių vaistinių tinklų, kaip Lietuvoje. Tas laikas buvo sunkus mums abiems. Negalėjome planuoti mūsų laiko, bet nenorėjome vienas kito prarasti, tai svarstėme įvairius variantus, bet galiausiai nusprendėme vykti į Lietuvą“ – prisiminimais dalijosi vyras.

Taip Cosimo paliko artimuosius Italijoje ir nusprendė kurti naują gyvenimą čia – Lietuvoje. Vyras pripažįsta tokiu savo sprendimu tada gerokai šokiravęs tėvus, kurie apie postsovietines Rytų Europos šalis turėjo susidarę gana neigiamą nuomonę. Laimei, visa tai pasikeitė iškart po jų viešnagės Lietuvoje.

„Tėvams buvo liūdna, kai mečiau studijas. Jie sakė, gi matai, kaip mes gyvename, kasdien sunkiai dirbame. Ragino mane persigalvoti, bet aš siekiau, ko norėjau.

Kai dar pasakiau, kad vykstu į Lietuvą, sakė „Kur? Kur ta Lietuva?“. Jie jaudinosi, nes tikėjo kalbomis, atėjusiomis dar iš iš senų laikų, kad Rytų Europoje yra blogai, pavojinga. Tik apsilankę čia suprato, kad yra visai kitaip. Dabar jie patys nori atvažiuoti, turi čia pažįstamų, jiems čia patinka“, – džiaugėsi Cosimo.

Lietuva pasitiko svetingai

Pirmiausia pora apsistojo Kaune, po to Vilniuje. Bet šie miestai prie Parmos ramybės pratusiam italui pasirodė per dideli ir svetimi, todėl galiausiai abu nusprendė persikelti į Aušros gimtuosius Šiaulius, kur gyvena ir dabar.

„Šis miestas man kaip tik. Atstumai nedideli, darželiai, mokyklos – viskas, ko reikia, yra šalia. Patogus susisiekimas. Man atrodo, kad esu dar Parmoje. Nors didesniame mieste dėl darbo gal ir geriau, bet viskas per daug chaotiška, o man norisi ramybės“, – pasakojo vyras.

Cosimo džiaugiasi, kad lietuviai jį priėmė labai svetingai. Per septynerius čia praleistus metus italui dar nė karto neteko susidurti su piktais žmonėmis, susilaukti neigiamų reakciją, ar komentarų. O Aušros šeimą jis vadina savo antrąja šeima, sako puikiai sutariantis su visais jos artimaisiais.

„Jie priėmė mane kaip sūnų. Turiu nuostabią uošvienę, švogerį. Tai yra mano šeima. Viskas labai labai gerai,“ – džiaugiasi Šiauliuose gyvenantis italas.

Jis atvirauja, kad Lietuvoje turintis viską, ko neturėjo Italijoje. Pradedant nuostabia šeima, kurią sukūrė drauge su Aušra, baigiant puikia Lietuvos gamta, kuria galima džiaugtis kiekvieną dieną.

„Aš niekada nebuvau Italijoje miške. Neturėjau laiko, eiti prie jūros, prie ežero. Čia mažesnis stresas, gali organizuoti savo darbą kitaip. Man geriau čia negu ten“, – atvirauja Cosimo.

Nėrė į kulinarijos verslą

Apsistojęs Šiauliuose, Cosimo ėmė planuoti savo veiklą. Pirmiausia atsirado kioskelis Šiaulių centriniame turguje, kuriame italas prekiaudavo savo pagamintu itališku maistu.

„Tai buvo pradinė, galima sakyti, mažiausia mūsų investicija. Pradėti nuo kavinės pasirodė per daug brangu. Čia nėra kaip Italijoje, kad susikuri meniu, atidarai paprastą kavinę, svarbu, kad maistas skanus būtų, ir žmonės ateis valgyti. Čia taip nėra. Vien foteliams turi kiek išleisti! O kur dar stalai, šviestuvai... Prabanga! Per daug! Dar daug personalo... Tai kiek pinigų reikia! O ir kainos tuo metu buvo labai mažos. Porcija sriubos kainavo vos 1 litą.

Sakom, pradėkim nuo turgaus, žiūrėsim, kaip žmonės reaguos į mūsų virtuvę, gal jiems nepatiks“, – apie verslo pradžią pasakojo Cosimo.

Bet šiauliečiams patiko. Jie ateidavo, paragaudavo ir vėl sugrįždavo. Tai leido ramiau atsikvėpti ir žengti drąsesnį žingsnį – įkurti kulinarijos studiją, kurios lankytojai patys įtraukiami į itališko maisto gamybos procesą. Čia vyksta degustacijos, vakarienės tamsoje.

Šiltuoju metų laiku Cosimo vyksta į gamtą, ruošia maistą įvairiems renginiams – vestuvėms, krikštynoms, kitoms asmeninėms ir darbo progoms. Be to jis bendradarbiauja su kitomis kavinėmis, konsultuoja, padeda atnaujinti meniu.
 

Didžiausia vertybė – šeima

Kulinarijos studija – šeimos verslas, į kurį Cosimo įdeda visą savo širdį. Tą sako ir pats studijos pavadinimas „Con Amore“ (liet. su meile). Vyras ne kartą pabrėžia, kad šeima jam yra svarbiausia, todėl kiekvieną laisvą minutę, kai nesisukioja itališkoje virtuvėje, skiria savo brangiausiems žmonėms – žmonai ir 8 mėnesių dvynukams. 

„Šeima man yra viskas. Sunku nusakyti lietuviškai… Įsivaizduokite tokią vietą, į kurią tu įlendi ir viskas dingsta. Čia jautiesi saugus, kartu ir pats spinduliuoji saugumą, šilumą“, – kalbėjo Cosimo.

Jis prisipažįsta, kad namie jį žmona lepina gamindama lietuviškus patiekalus, kuriuos italas jau spėjo pamėgti.

„Esu pripratęs lietuviškus patiekalus valgyti namuose. Lietuviška virtuvė yra skani, ypač balandėliai, cepelinai. Iš pradžių man nepatiko šaltibarščiai. Derinys atrodė nekoks: kefyras, kiaušiniai... Bulvė karšta, o sriuba šalta! Bet kažkodėl dabar nė viena vasaros diena nepraeina be šaltibarščių!“– juokiasi Cosimo.

Nieko lengvo nėra“

Baigdamas pokalbį, Cosimo pabrėžia, kad atvykti į Lietuvą ir svajoti apie lengvą gyvenimą čia, nederėtų. „Nieko lengvo nėra“, – sako jis. Čia pat priduria, kad viskas yra įmanoma tada, kai sieki užsibrėžto tikslo ir įdedi daug darbo ir pastangų.

„Viską reikia labai gerai apmąstyti, nebent palieki tokią šalį, kuri tikrai nieko tau neduoda. Bet kai palieki gerą darbą, kur nieko netrūksta, ir atvyksti į Lietuvą, turi neprarasti motyvacijos, siekti užsibrėžto tikslo ir atsiduoti tai veiklai 110 procentų.

Be to, turi žinoti, kaip viskas vyksta, suprasti žmones, kitą kultūrą. Tada reikia visiškai prisitaikyti, pamiršti, kaip tu pripratęs, kas pas tave geriau, ar blogiau. Tai nėra paprasta“, – sakė Cosimo.

Paklaustas, kas buvo sunkiausia, jis tik nusišypso ir pasidžiaugia, kad viskas jam pasisekė gana paprastai.

„Dabar žiūrint į praeitį atrodo, kad viskas buvo lengva. Gal sunkiausia buvo tikėti, kad viskas bus gerai. Nieko neradau tokio sudėtingo. Lietuvoje galima labai gerai gyventi. Ypač jei turi aiškų planą, kažkiek santaupų, tada viskas bus gerai“, – pokalbį baigė Cosimo.

 

Šis straipsnis yra parašytas kaip projekto „Esu europietis“ dalis su finansine Europos Sąjungos bei Estijos Užsienio reikalų ministerijos pagalba. Už straipsnio turinį atsako VšĮ „Pilietinio atsparumo iniciatyva“. Jokiomis aplinkybėmis šio turinio negalima vertinti kaip Europos Sąjungos ar kitų organizacijų pozicijos.


Šiauliai
Šiaulių rajone automobilis mirtinai sužalojo ant kelio gulėjusį vyrą
Šiaulių rajone ketvirtadienio vakarą žuvo ant kelio gulėjęs vyras – jį sužalojo automobilis.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Ketvirtadienio rytą, per pačias Kalėdas, Lietuvos muzikos pasaulį pasiekė skaudi žinia – mirė muzikantas, dainininkas ir legendinės grupės „Nerija“ narys Antanas Čapas.
Veidai | 3 MIN.
1
Kokia bus jūsų finansinė padėtis 2026 metų sausio mėnesį: pablogės ar pagerės? Gausite gerą pelną ar teks pataupyti? Sužinokite, kokią finansinę situaciją jums žada žvaigždės.
Horoskopai | 8 MIN.
0
Pasaulis
Šiauliai
Europos Komisija pagrasino atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV vyriausybės sprendimo neišduoti vizų buvusiam eurokomisarui Thierry‘iui Bretonui ir dar keturiems europiečiams. Komisija griežtai smerkia šį JAV sprendimą, Briuselyje pareiškė institucija. Ji paprašė JAV tarnybų paaiškinimo. Jei reikės, esą bus reaguojama greitai ir ryžtingai, kad būtų apginta teisė nustatyti savo taisykles.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Kūčių dieną, vos pusvalandis po vidurdienio, maždaug penkių minučių skirtumų, Šiauliuose policijos pareigūnams įkliuvo du neblaivūs vairuotojai. Jų girtumas gali užtraukti jiems baudžiamąją atsakomybę, o vienas dar turės nemalonumų dėl galimai suklastoto vairuotojo pažymėjimo.
Gatvė | 2 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Kiekviena šalis turi savo Kalėdų tradicijas ir šventimo ypatybes, kurios mums gali pasirodyti gana keistos arba mielos ir ypatingos. Lietuvoje Kalėdos tai metas, kai norime dalintis džiaugsmu ir šiluma su artimaisiais. O kokią reikšmę Kalėdos turi kitose pasaulio šalyse?
Lietuva | 4 MIN.
0
Itin darbštūs ir darboholikai arba tingūs ir darbus vis atidėliojantys – tokių kolegų turime visi. Kartais, kai kolega vėluoja atlikti jam pavestą užduotį vertėtų ne pykti, o pasidomėti, kurio Zodiako ženklo atstovas jis yra. Iš ko tikėtis, kad užduotis nebus atlikta laiku?
Lietuva | 4 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Lietuva
Europos Komisija pagrasino atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV vyriausybės sprendimo neišduoti vizų buvusiam eurokomisarui Thierry‘iui Bretonui ir dar keturiems europiečiams. Komisija griežtai smerkia šį JAV sprendimą, Briuselyje pareiškė institucija. Ji paprašė JAV tarnybų paaiškinimo. Jei reikės, esą bus reaguojama greitai ir ryžtingai, kad būtų apginta teisė nustatyti savo taisykles.
Pasaulis | 2 MIN.
0
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Per pastarąją parą Šiaulių apskrityje rasti du vyrų lavonai be išorinių kūno sužalojimų, praneša policija.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Ne visiems šiemet pavyko sėkmingai sulaukti Kalėdų. Policija praneša, kad Radviliškyje vyrą mirtis pasiglemžė prieš pat šventes, o pačių miestiečių laukė šokiruojantis radinys.
Kriminalai | 2 MIN.
1


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių rajone ketvirtadienio vakarą žuvo ant kelio gulėjęs vyras – jį sužalojo automobilis.
Gatvė | 2 MIN.
0
Šiltas lapkritis, gruodis, panašu, kol kas tausoja kelininkus ir kol kas jų darbo poreikis gana mažas. Už lango gruodžio pirmas tris savaites dienomis vyravo teigiama temperatūra, gana dažnas svečias buvo ne sniegas, o lietus. Taigi, galima juokauti, kad įsivyravę orai bent jau pirmąjį žiemos sezono mėnesį pataupė mūsų pinigus iš biudžeto, skirtus gatvių ir šaligatvių priežiūrai. Vis tik, kiek jų numatyta ir kaip gatvės ir šaligatviai šią žiemą bus prižiūrimi, teiravomės Šiaulių miesto savivaldybės administracijos.
Gatvė | 4 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Pasiruošimo didžiosioms metų šventėms laikotarpiu automobilių spūstys šalies didmiesčiuose tampa neatsiejama kasdienybės dalimi – ir kartu papildomu streso šaltiniu. Naujas gyventojų tyrimas atskleidė realybę: beveik pusė vairuotojų prie vairo patiria didelę įtampą, ir transporto spūstys jiems tampa rimtu kantrybės išbandymu. Visgi psichologai ragina į šią situaciją pažvelgti kitaip ir spūstyse sugaištas valandas paversti sau prasmingu laiku.
Gatvė | 5 MIN.
0
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Sovietinio gyvenimo realybė, kai prie parduotuvių rikiuodavosi žmonės, vis dar atgyja ir mūsų kasdienybėje. Vaistinėse, tarsi žuvelės per maža me akvariume, laukia pirkėjai. Daugelis jų išeina tuštesnėmis kišenėmis ir nešini maisto papildų pakuotėmis.
Sveikata | 4 MIN.
0
Šv. Kalėdų laukiame visi, o belaukdami puošiame eglutes – kas prieš mėnesį, kas tradiciškai Kūčių dieną. Besiruošdami šventėms, retas susimąstome, kaip atsirado papuoštos kalėdinės eglutės tradicija, iš kur ji atėjo pas mus, į Lietuvą. Roko grupė „Kardiofonas“, iš Antano A. Jonyno pasiskolinę tekstą, siūlė ant eglutės pakabinti baltą nosinaitę, tačiau mes visgi ir anksčiau, ir dabar žaliaskares puošiame kitaip.
Kultūra | 8 MIN.
0
Radviliškis
Šiauliai
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) tvyro žaisminga nuotaika – dvaro erdvėse eksponuojama paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės žaisliukai“. Į šventinę parodą iš privačių kolekcijų atkeliavo net 1 254 eglutės žaisliukai, pagaminti įvairiose šalyse – Vokietijoje, Austrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, tuometinėje Čekoslovakijoje ir kitur. Žaisliukų amžius siekia XX a. pradžią – 9 dešimtmetį, tad parodoje galima pasigrožėti kalėdinėmis puošmenomis, džiuginusiomis net prieš šimtą metų.
Kultūra | 4 MIN.
0
Kūčios – viena paslaptingiausių metų naktų. Nuo seno tikėta, kad ši naktis turi ypatingą reikšmę: pranašauja ateitį, leidžia pažvelgti į artėjančius metus ir netgi atskleidžia likimą. Nors šiandien daug kas burtus vertina kaip žaismingą tradiciją, daugybė Kūčių papročių iki šiol gyvi ir mėgstami.
Kultūra | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Lietuva
Šiauliai
Ketvirtadienio rytą, per pačias Kalėdas, Lietuvos muzikos pasaulį pasiekė skaudi žinia – mirė muzikantas, dainininkas ir legendinės grupės „Nerija“ narys Antanas Čapas.
Veidai | 3 MIN.
1
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Per šventes Zodiako ženklai atsiskleidžia visu gražumu, o kartais net per daug. Vieni šventę pradeda dar prieš Kūčias, kiti po vakarienės iškart ieško lovos. O kai visi susėda prie vieno stalo, astrologija tampa akivaizdi net netikintiems. Pažiūrėkime, kaip elgiasi kiekvienas Zodiako ženklas.
Horoskopai | 3 MIN.
0
Kokia bus jūsų finansinė padėtis 2026 metų sausio mėnesį: pablogės ar pagerės? Gausite gerą pelną ar teks pataupyti? Sužinokite, kokią finansinę situaciją jums žada žvaigždės.
Horoskopai | 8 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Per šventes Zodiako ženklai atsiskleidžia visu gražumu, o kartais net per daug. Vieni šventę pradeda dar prieš Kūčias, kiti po vakarienės iškart ieško lovos. O kai visi susėda prie vieno stalo, astrologija tampa akivaizdi net netikintiems. Pažiūrėkime, kaip elgiasi kiekvienas Zodiako ženklas.
Horoskopai | 3 MIN.
0
Kokia bus jūsų finansinė padėtis 2026 metų sausio mėnesį: pablogės ar pagerės? Gausite gerą pelną ar teks pataupyti? Sužinokite, kokią finansinę situaciją jums žada žvaigždės.
Horoskopai | 8 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0