PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 22 d. 14:21

Šiaulių tarybos opozicionierių neįtikino mero argumentai dėl paminklo Tautos laisvei: trūkstamų lėšų rasti galima

Šiauliai

Paminklas Tautos laisvei. Šiaulių miesto savivaldybės vizualizacija

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


325251

Šiaulių tarybos opozicionierių neįtikino miesto mero Artūro Visocko argumentai, esą Prisikėlimo aikštėje beveik du dešimtmečius planuojamas paminklas Tautos laisvei yra per didelė našta savivaldybės biudžetui. Anot jų, beveik 200 tūkstančių eurų išbrangusiam projektui lėšų rasti yra įmanoma. Be to, akcentuoja opozicijos atstovai, šio objekto reikalingumu abejojantis meras negalvoja apie nusipelniusių žmonių atminimo įamžinimą.

„Mero svarstymai, kad skveras turi laisvą, jaunatvišką stilių, yra labiau tinkamas Baltų genčių ar Saulės mūšio pergalės įpaminklinimo vietai, yra labai siauri ir užgožiantys didesnę dalį valstybės ir miesto istorijos bei jiems nusipelniusių žmonių atminimą“, – viešame pareiškime nurodė Šiaulių miesto tarybos opozicijai priklausančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Martynas Šiurkus.

„Miesto biudžetas yra renkamas labai gerai, greičiausiai bus viršplaninių lėšų, todėl atitinkamai sudėliojus prioritetus, galima trūkstamų lėšų rasti šių arba kitų metų miesto savivaldybės biudžetuose,“ – pabrėžė jis.

Merui A. Visockui pareiškus, kad numatytas paminklas Tautos laisvei neatitiktų Prisikėlimo aikštės koncepto, opozicijos atstovai atkerta – pagarbą šaliai rodantis objektas galėtų būti suderinamas su skverelyje jaunimo duodamomis šaulio priesaikomis, laisvalaikio praleidimu bei švenčiamomis valstybinėmis šventėmis.

„Argi tai ne įrodymas, kad jaunatviškumas, laisvė, tradicija, tikėjimas bei pilietinė pareiga čia gali susitikti su pagarba valstybei, jos laisvei, nepriklausomybei ir vienas kito nepaneigti,“ – svarstė M. Šiurkus.

„Reikalaujame dėti visas pastangas, kad per įmanomai trumpiausią laiką būtų pastatytas jau patvirtintas ar kitas paminklas Tautos laisvei. (...) Visą atsakomybę už paminklo statybų įgyvendinimą turi prisiimti meras Artūras Visockas ir Administracijos direktorius Antanas Bartulis“, – pareiškime akcentavo Šiaulių TS-LKD frakcija.

Pasak frakcijos seniūno M. Šiurkaus, tiek A. Visockas, tiek A. Bartulis iki šiol galėjo tik imituoti pastangas dėl paminklo statybų.

„Jie, pasirodo, iki šiol galimai švaistė lėšas. Tai įrodo netikėtas Šiaulių miesto tarybos sprendimo dėl paminklo Tautos laisvei statybų kvestionavimas“, – klausimus pareiškime kėlė jis.

Paminklo statybas planuoja beveik du dešimtmečius

Kaip anksčiau skelbė naujienų portalas „Skrastas.lt“, spendimą Prisikėlimo aikštėje statyti paminklą Tautos laisvei Šiaulių miesto taryba priėmė dar 2006 metais. Vėliau, 2015 metais, paminklo statyboms buvo paskelbtas konkursas, tačiau jame nesulaukta nė vieno dalyvio.

Pakartotinį konkursą laimėjusi įmonė per nustatytą laikotarpį darbo nepadarė, todėl sutartis su ja buvo nutraukta. Trečią konkursą nugalėjusi įmonė pateikė techninį projektą, kuriame nurodė, kad objekto statyboms turėtų užtekti maždaug 190 tūkst. eurų.

Tuomet buvo inicijuotas rangos darbų pirkimas. Visgi per penkis organizuotus konkursus neatėjo nė vienas dalyvis. Siekiant išsiaiškinti nepasisekusio konkurso priežastis, buvo atlikta rinkos konsultacija. Ji parodė, kad tokios apimties objektas jau galėtų būti atliktas už 381 tūkstantį eurų.

Tokia suma savivaldybės administracijai pasirodė per didelė. Todėl, kaip Eltai praėjusią savaitę teigė miesto meras A. Visockas, kreipiamasi į visuomenę – finansinėms aukoms atidaryta speciali sąskaita. Prie projekto įgyvendinimo gali prisidėti kiekvienas gyventojas pagal savo galimybes.

Taip pat A. Visockas neslėpė svarstantis apie tai, kad kadaise TS-LKD partijos iškeltą paminko Tautos laisvei idėją apskritai reikėtų keisti. Visgi, anot jo, jei žmonės noriai aukos lėšas objekto statyboms, projektas įgyvendintas bus.

„Skverelis, kuriame numatytas projektas, yra kitokio pobūdžio – laisvas, jaunatviškas. Šis paminklas jam oponuotų, griežtintų. Galbūt reikėtų ne obelisko, o kitokio meninio akcento – įamžinti miesto gimtadienio datą, Saulės mūšį, baltus. Tikrai yra temų, kurios yra sietinos su Šiauliais“, – Eltai sakė meras.

Savo ruožtu Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis tuomet nurodė, kad atidaryta specialiai lėšoms rinkti skirta sąskaita kol kas gyventojų aktyvumo nesulaukė.